latinica  ћирилица
17/03/2018 |  15:06 ⇒ 20:50 | Аутор: РТРС

Дистрик Брчко још нема закон против корупције (ВИДЕО)

У новом Индексу перцепције коруцпије Транспаренси интернешнела, БиХ заузела је 91. мјесто од 180 земаља у свијету. Јавне набавке, правосуђе, здравство и политика су међу накорумпиранијим сегментим друштва. Закони за борбу против коруцпије постоје али углавном у домену слова на папиру. Дистрик Брчко још нема закон против корупције.
Брчко, скупштина - Фото: РТРС
Брчко, скупштинаФото: РТРС

Статистички подаци су неумитни. Корпуција је заступљена у свим сегментима друштва, највише у јавном сектору. Поред неопходног, правници би рекли "лекс специјалис" Антикоруптивног Закона, потребна је и катарза свих слојева друштва. 

У дистиркту Брчко урађена је стратегија борбе против корпуције. Приједлог два антикоруптивна Закона, упућен је Скупштини дистрикта Брчко. 

"Овај сет Закона је нама био непоходан. Не да би смо суштински на неки начин првенирали, корпутнивне активности, које су барем у перцепцији јавности и те како присутне и у нашем друштву, већ је то и један од захтјев из реформске агенде", рекао је градоначелник Дистиркта Брчко Синиша Милић.

Брчко дистрикт једини у БиХ, нема усвојен антикоруптивни Закон. У скупштинској процедури приједлог закона је прошао прво читање и послије је нестао са дневног реда. 

"Ево данас су скинути са дневног реда, што ме на неки начин још више и брине- зашто се то одуговлачи, коме сметају ти закони? Највероватније оним, који се баве корпуцијом и криминалом и они не одговрају таквим политикама", сматра посланик у Скупштини дистиркта Брчко Адем Рибић.

"И вјероватно су између осталог и то разлози, што је према статистичким подацима Дистиркт Брчко, најкорумпиранији дио БиХ а БиХ по статистичким подацима, најркорпмипиранији дио Европе. а самим тим показује се и гдје је Брчко дистиркт", истакао је посланик у Скуиштини дистиркта Брчко Синиша Голић.

Зашто у дистиркту Брчко, још нема увојеног антикоруптивног Закона, па макар он био у домену слова на папиру, питање је на које ће се очигледно, још чекати одоговор.