latinica  ћирилица
17/03/2018 |  12:21 | Аутор: ТАНЈУГ

Монтгомери о косовској војсци: Што је много, много је

Србија ни по цијену ЕУ интеграција не треба да се сагласи са формирањем косовске војске, каже бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери.
Вилијам Монтгомери - Фото: Screenshot/YouTube
Вилијам МонтгомериФото: Screenshot/YouTube

- Што је много, много је - узвратио је Вилијам Монтгомери на питање Танјуга како види поруке које је у Београду изнеи званичник Стејт департмента Вес Мичел, укључујући и отворену подршку САД војсци Косова.

Србија треба да инсистира на првобитним позицијама Запада по питању косовске војске, а то је снажно противљење сваком њеном облику.

Монтгомери подсјећа да је и сам више година био укључен у косовско питање и да се одлично сјећа колико се Запад снажно опирао било каквом формирању војске Косова.

- Одлично смо знали да ће у њеном саставу бити бивши борци ОВК и да је формирање истински мултиетничког састава немогуће. Није случајно да то брани и косовски устав - каже Монгтомери.

Због тога, како истиче, "с огромним жаљењем видим да су косовски Албанци 'отупили оштрицу тог отпора' и да смо промијенили став и почели нерадо да прихватамо те оружане снаге", каже бивши амерички дипломата.

Упозорава да се у истовремено дозвољава да ЗСО буде "ни на небу ни на земљи".

- Мој савјет српској влади био би да каже: "Не, не и не!". И да држи Запад на почетним позицијама у вези са косовском војском. Уколико то значи крај напретка у процесу приступања ЕУ, онда нека буде тако - поручује Монтгомери.

Како каже, косовско поглавље у преговорима са ЕУ прво је отворено и биће послљдње затворено.

- Чињење уступака сада неће окончати непрекидан притисак од стране ЕУ, нити ће учинити да ЕУ буде много чвршћа према косовским Албанцима. Што је много, много је - закључио је Вилијам Монтгомери.

Извор: Танјуг