latinica  ћирилица
16/03/2018 |  17:34 ⇒ 17:38 | Аутор: РТРС

Почело снимање документарног филма о Зворнику

У Зворнику је данас почело снимање документарног филма "Зворник, то је мој град", чиме је и званично почео тродневни Филмски кампус "Свијет филма", чији су организатори Продукција "Први кадар" из Источног Сарајева и зворнички Дом омладине.
Зворник - "Први кадар" - Фото: СРНА
Зворник - "Први кадар"Фото: СРНА

У уводним кадровима филма, градоначелник Зворника Зоран Стевановић представио је историјат овог града, његову садашњицу и планове развоја.

"Вриједни и честити људи највећи су ресурс Зворника, а наш главни задатак у Градској управи јесте да унаприједимо услове њиховог живота и обезбиједимо просперитет младим нараштајима, тим прије јер је наша локална заједница једна од ријетких која биљежи константан позитиван природни прираштај", рекао је Стевановић.

Он је навео да се посебна пажња у овом граду, који има 65.000 становника, посвећује школству, развоју привреде и инфраструктуре, водоснабдијевању, туризму, као и култури и спорту, истичући да значајну подршку Зворнику у тој области пружа Влада Републике Српске.

Стевановић је нагласио да се будући планови Градске управе односе на обезбјеђивање услова за веће запошљавање, интензивнију изградњу инфраструктуре и успостављање институција у граду, првенствено у области правосуђа.

"Ријека Дрина је душа и срце Зворника, симбол Подриња, ријека која спаја браћу из Републике Српске и Србије, која спаја Зворник и Мали Зворник, два града који живе једним животом", поручио је Стевановић.

Директор "Првог кадра" Витомир Митрић изјавио је Срни да је циљ Филмског кампуса стварање заједничког арт-документарног филма студената филмских академија из Источног Сарајева и Београда и зворничких средњошколаца, укључујући и чланове Позоришта младих из Зворника, који ће промовисати град, његово културно-историјско насљеђе и туристичку понуду.

Митрић је навео да би документарно-умјетнички филм "Зворник, то је мој град" требало да буде премијерно приказан у оквиру обиљежавања Дана града Зворника, а потом на 12. Међународном филмском фестивалу "Први кадар".

Према програму Филмског кампуса, студенти филмских академија и ученици средњих школа имаће прилику да кроз предавања о историји документарног филма, развоју умјетничког документарног филма, као и значајне филмске примјере из историје домаћег документарног филма унаприједе знање о филмској умјетности.

"Заједнички рад омогућава симбиозу различитих филмских школа, приступа филму, а, прије свега, различитих искустава, која ће допринијети настанку
арт-документарног филма. Његов фестивалски живот омогућиће промоцију филмског стваралаштва Републике Српске, али и региона, и на тај начин дати значајан допринос популаризацији домаће кинематографије", истакао је Митрић.

Зворнички основци имали су данас прилику да погледају пројекције најбољих анимираних филмова фестивала "Први кадар", док ће студенти и средњошколци похађати теоријска предавања из области документарног филма, чији су предавачи декан Академије уметности у Београду Драган Елчић, режисер и оснивач Међународног филмског фестивала "Први кадар" Витомир Митрић и продуцент Александра Митрић Штифанић.

Вечерас, на отварању Филмског кампуса, биће приказана најбоља остварења "Првог кадра", кратки играни филм "Флафи" редитеља Лее Филиповски из Србије, добитника Канадског Оскара за најбољи кратки играни филм, затим култни кратки играни филм "Љубав на први поглед", који је добитник више од 50 најзначајнијих филмских награда, чију режију потписује Марк Плејн из Шпаније и један од најзначајнијих филмова истакнутог документаристе Драгана Елчића "Чувари тишине".

Извор: СРНА