latinica  ћирилица
16/03/2018 |  15:57 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Бијељина: Напуштени објекти угрожавају безбједност грађана (ВИДЕО)

Напуштени објекти нарушавају изглед Бијељине, а у посљедње вријеме поједини у самом центру угрожавају и безбједност грађана.
Бијељина - Фото: РТРС
БијељинаФото: РТРС

Надлежни тврде да предузимају све што је у њиховој моћи.

На само неколико метара од зграде Градске управе у Његошевој улици прије неколико дана на тротоар су се обрушили дијелови фасаде и цигле са дотрајалог угоститељског објекта.

Надлежни су поставили жуту траку и уклонили отпад. Будући да је ова улица фреквентна, грађани питају да ли треба неко да страда па да овај проблем коначно буде ријешен.

Градски грађевински инспектор и Комисија за очување културно-историјских споменика наложили су рушење спорног објекта а нови ће морати да буде изграђен у истом стилу.

Обавеза сувласника је да поднесу захтјев и да плате рушење и чишћење.

- Треба да се договроимо заједничким снагама, с обзиром  на то да је то сувласништво и Града. Имамо захтјев и неких од власника за комплетирање парцеле, све у свему, биће брзо ријешен проблем тог објекта, појаснио је градоначелник Бијељине, Мићо Мићић.

Овај објекат није једино ругло града -у самом центру има их десетак.

Власници рушевних објеката су непознати, или живе у иностранству и годинама не долазе у Бијељину, што је препрека у раду надлежних служби.

Ратоми Драганић из Комуналне полиције рекао је да још није усвојен закон да се зна како се може ући у приватни посјед и нешто одрадити, ако ту нема власника.

- Закон је ту регулисао да, ако нема власника, то ради наше предузеће по налогу локалне заједнице. Међутим, није проблем да и ми то покушамо заштити, онда ту долази неко па се пожали на приватност, тако да не можемо да нађемо како то да наплатимо у неком наредном периоду, додаје Мићић.

Покушавају се пронаћи власници, што би омогућило да ови објекти колико - толико пристојно изгледају. Једно од рјешења, према мишљењу Комуналне полиције, било би доношење законске одлуке, која би приморала власнике некретнина да приликом продаје, или изградње објеката, измире обавезе годишњег одржавања напуштених домаћинстава.