latinica  ћирилица
16/03/2018 |  11:57 ⇒ 19/03/2018 | 15:59 | Аутор: РТРС

Тешка животна прича породице Стјепановић (ВИДЕО)

Живот у кући без воде и купатила тешко је замислити у 21. вијеку, али не и у случају породице Стјепановић, брата и сестре, Драгомира и Јованке, који стари и болесни живе на ивици егзистенције.
Тежак живот Стјепановића - Фото: РТВ Слобомир
Тежак живот СтјепановићаФото: РТВ Слобомир

Прије рата у братуначком засеоку Обарку је живјело више од 100 становника, данас само двоје – брат и сестра Јованка и Драгомир. Једини који им се повремено придружи је Милојко Вилотић, који у село долази углавном викендом. Пут до села је лош, па се може само теренским возилом.

"Ја сам више огорчен на друштво, многе куће су поправљене, сви су добили донације, а они нису. Њихова кућа је порушена у рату. Они су учествовали у рату од самог почетка", каже комшија Стјепановића Милојко Вилотић.

Јованка скупља дрва, различито биље и воће, продаје, и тако зарађује.

"Снађемо се, одемо у шипурак... Неко да новац, неко не да, дају кафу или шећер, али и то нам значи", објашњава своју тешку ситуацију Драгомир Стјепановић, а његов комшија Милојко додаје да Јованка пјешачи чак до Скелана и Братунца, како би нешто зарадила. Понекад јој дају пет марака, а понекад храну, сланину, сир или кромпир.

Комшија Новак живи у сусједном селу. За Стјепановиће, међутим, има само ријечи хвале.

Породица Стјепановић налази се на списку корисника Центра за социјални рад у Братунцу.

"У порасту је број оваквих лица који живе сами и који су запостављени од стране ближих сродника", истиче директорица Центра за социјални рад Братунац Нада Симић.

Једино рјешење за Јованку и Драгомира јесте туђа њега и помоћ, међутим, то рјешење зависи искључиво од надлежних који су обећали помоћ.