latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:53 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У Београду промовисан Први том енциклопедије Српске (ВИДЕО)

У Српској академији наука и умјетности промовисан је Први том енциклопедије Републике Српске. Академици САНУ, као рецензенти, помогли су настанку овог капиталног дјела у коме је на 783 стране обрађено око 1.500 одредница које се односе на процесе, догађаје и личности важне за историју Републике Српске.
Београд: Промоција Енциклопедије Републике Српске - Фото: РТРС
Београд: Промоција Енциклопедије Републике СрпскеФото: РТРС

Истраживачким поступком и начином обраде приказана су суштинска питања прошлости и садашњости Републике Српске важна и за њену будућност, рекао је предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

- Овом енциклопедијом, на одређени начин, истичемо вриједности које штите идентитет Републике Српске и српског народа. Tај идентитет се нарочито односи на заштиту језика, писма, историје и традиције - рекао је Кузмановић.

САНУ и АНРУС сарађују на основу потписаног споразума, али и посебних веза које се подразумијевају и не треба их објашњавати, рекао је предсједник Српске академије наука и умјетности Владимир Костић. Двије академије заједнички славе промоцију овог капиталног дјела које је резултат рада 28 редакција и више од 150 научних радника, навео је Костић.

- САНУ и АНРУС данас промовишу и славе значајни и неопходни стваралачки искорак чији је домет знатно шири од формалног географског ограничења ове енциклопедије - каже Костић.

Академик Љубомир Максимовић подсјетио је на европске вриједности да се културни ниво једног народа и једне земље најбоље исказује радом на енциклопедијама.

Када се заврши свих пет предвиђених томова енциклопедије, то ће бити лична карта Републике Српске, подсјетио је академик Љубомир Зуковић.

- Намјера је да се види, између осталог, да су Срби на простору БиХ дубоко укоријењени, да су ту данас и да ту мисле да остану и у будућности - мавео је Зуковић.

Интензивно се пише други том Енциклопедије Републике Српске чија се промоција очекује на сљедећем Међународном сајму књига у Београду.