latinica  ћирилица
14/03/2018 |  15:15 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Топли мартовски дани измамили пољопривреднике на њиве (ВИДЕО)

И док воћари настоје да среде стање у засадима, повртари користе топле мартовске дане да би раније произведену расаду, која већ неко вријеме чека на изношење, расадили на претходно спремне парцеле.
Пољопривредници - Фото: РТРС
ПољопривреднициФото: РТРС

Струка савјетује да прије расађивања провјере температуру земљишта, јер је пуно влаге.

Пољопривредници у Семберији успјели су да загрију пластенике до оптималних температура током великих минуса, који су били протеклих седмица.

Горан Симић из Велике Обарске засадио је купус у пластеницима.

"Пресађивање смо извршили нешто касније, сачекали смо да прођу они велики минуси. Сада настављамо да прихрањујемо  системом кап по кап, каже Симић''. 

Агроном Вања Мајсторовић истиче да чак ни ниске температурте нису биле проблем у односу на ове тмурне и облачне дане када биљка долази у неко стање мировања и покушава да преживи.

"Краставац је најосјетљивији, јер је изразито топлољубива биљка, прегледом на терену утврдила сам да паприка боље подноси ове временске прилике", објашњава Мајсторовићева.

У данима када је након веома ниских температура услиједило нагло отопљавање, стручњаци савјетују припрему биљака различитим прихранама.

"Могуће да ће доћи до кашњења у изношењу култура из разлога што је земљиште презасићено влагом. Неки још нису успјели да спреме парцеле за пластенике, неки су успјели да ставе цијеви. Сад треба да поставе најлоне'', каже Мајсторовићева.

Што се тиче стрних жита, истиче да се добро развијају. На ријетким парцелама се може наћи болест. Оштећења усјевима су углавном од мраза.

Пољопривредник Драган Симић наводи да је у јануару кад је било лијепо вријеме, бацао прихрану, прво уреу, а сада кан.

Прољећном сјетвом у Семберији биће обухваћено више од 28.000 хектара ораница, што је у односу на претходну годину мање за око седам одсто, усљед повећаних површина под јесењим културама.