latinica  ћирилица
14/03/2018 |  12:37 | Аутор: СРНА

Промоција Енциклопедије Српске сутра у Београду

У Српској академији наука и уметности /САНУ/ у Београду сутра ће бити промовисан први том Енциклопедије Републике Српске, који је лична карта и незаобилазан приручник систематизованог знања из разноврсних научних дисциплина, културе и умјетности.
Енциклопедија Републике Српске - Фото: РТРС
Енциклопедија Републике СрпскеФото: РТРС

Ово дјело у издању Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ биће представљено у Свечаној сали САНУ у 12.00 часова пред бројним академицима, научним и културним радницима, те другим јавним личностима из Српске и Србије, најављено је из АНУРС.

Предвиђено је да се окупљенима обрати предсједник САНУ Владимир Костић, а Енциклопедију да промовише предсједник АНУРС Рајко Кузмановић, те други истакнути академици двије научне институције.

Кузмановић ће говорити о процесу настајања овог лексикографског дјела и тешкоћама са којима се АНУРС сусретала у састављању и публиковању Енциклопедије Српске, која ће трајно доприносити ширењу знања о Републици.

Први том Енциклопедије Српске београдској публици је први пут представљен на Међународном сајму књига у Београду, у октобру прошле године, када је у конкуренцији 24 земље, међу 1,1 милион наслова, добила прву награду.

У првом тому Енциклопедије, на 756 страница, обухваћене су општине и насељена мјеста у Српској, али и општине, односно дијелови општина у Федерацији БиХ са претежно српским становништвом, за које су наведени само најважнији подаци о становницима, сакралним објектима и друго.

Енциклопедија садржи податке о значајним личностима из српског народа из БиХ, као и о припадницима других народа који су рођени у Српској, а оставили су значајан траг својим дјеловањем.

Предсједник АНУРС Рајко Кузмановић изјавио је раније да је у бази података похрањено 11.100 јединица које могу да буду финализоване у неким од наредних томова.

Он је најавио да ће други том Енциклопедије бити представљен на јесен наредне године, с обзиром на то да се довршава припрема материјала, а преостали томови биће штампани у наредних пет година.