latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:57 ⇒ 12:02 | Аутор: СРНА

Општина Пале од данас власник имовине Фабрике "Фамос"

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је општина данас исплатила и посљедњу траншу у износу од 1.150.000 КМ за куповину имовине фабрике "Фамос" која је у стечају и на тај начин званично постала власник имовине.
Паљански Фамос - Фото: РТРС
Паљански ФамосФото: РТРС

Југовић је на конференцији за новинаре нагласио да општина на овај начин званично постаје власник некретнина "Фамоса", што укључује 62.000 метара квадратних земљишта и 24.000 метара квадратних корисног простора под кровом.

"На овај начин стичемо могућност да формирамо комисију која ће у наредних десетак дана извршити примопредају све имовине како бисмо могли извршити процјену и укњижити као основна средства у власништву општине", рекао је Југовић и додао да ће општина на том простору формирати пословну зону како би се стекли услови за запошљавање.

Он истиче да ће комисија, која ће бити састављена од стручних људи, трасирати будуће понашање и газдовање овом имовином.

Када је ријеч о некадашњим радницима фабрике "Фамос", Југовић је рекао да има информацију да ће нешто више од 370 радника добити једнократни износ од 2.540 КМ у складу са законом, а да о осталим дуговањима према радницима не зна.

Он је нагласио да општина Пале постаје власник имовине, а не фабрике "Фамос" и на тај начин не насљеђује никакве дугове, нити потраживања између фабрике и радника појединачно.

Југовић каже да је посебан значај овог пројекта да се на простору бивше котловнице "Фамоса" може градити нова топлана која би преузела техничку могућност да грије Пале, а да се постојећа топлана измјести.

Према његовим ријечима, за сутра је планирана посјета Топлани у Бањалуци како би сагледали техничке могућности за примјену таквих рјешења на Палама.

Југовић је подсјетио да је активност око куповине имовине "Фамоса" трајала врло кратко за овакав подухвате, јер је прво писмо намјере упућено 12. маја 2017. године и за непуну годину дана су завршене све активности око преузимања фирме.

Он истиче да се не смије занемарити подршка Владе Републике Српске и предсједника Републике Милорада Додика који су уплатили милион КМ.

Предсједник Скупштине општине Пале Предраг Вучићевић истакао је да општина иде у том правцу да "Фамос" постане озбиљна пословна зона и да је већ обављено низ разговора са потенцијалним инвеститорима који би требали да покрену производњу.

"Видјећемо у којем ће то бити капацитету, које ће то бити дјелатности, али могу гарантовати да ће то бити инвеститори који неће бити конкуренција нашим привредницима на подручју општине", рекао је Вучићевић.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Пале једногласно подржала начелника у овом послу, те је пружила подршку и кредитном аранжману од 1.200.000 КМ.

Конференцији за новинаре присуствовао је и потпредсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица.