latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:28 | Аутор: РТРС

Смањење интензитета акутних респираторних инфекција

Домовима здравља у Републици Српској од 5. до 11. марта пријавило се 2.299 пацијената обољелих од акутних респираторних инфекција и 926 обољења сличних грипу, што је мање него прошле седмице и представља даље смањење интензитета ових инфекција, речено је Срни из Института за јавно здравство Српске.
Дом здравља у Требињу - Фото: РТРС
Дом здравља у ТребињуФото: РТРС

Надзор над инфлуенцом за сезону 2017/2018. година почео је 2. октобра и биће завршен половином маја, а од почетка праћења сезоне регистровано је укупно 53.601 акутних респираторних инфекција и 20.098 обољења сличних грипу.

Када је ријеч о узрасној структури, највећи број пацијената са обољењима сличних грипу је код дјеце предшколског узраста до четири године, те код дјеце од пет до 14 година, а најмање су обољели старији од 65 година.

Највиша стопа обољења сличних грипу у прошлој седмици регистрована је на подручју Бањалуке, Требиња и Источног Сарајева, а најнижа је на подручју Фоче, наводе из Института.

У болницама Републике Српске од 5. до 11. марта пријављено је 12 случајева тешке акутне респираторне инфекције што је мање у односу на претходну седмицу.

Из Института наводе да је од почетка надзора у болницама Српске пријављено укупно 138 обољелих и додају да смртни случајеви до сада нису пријављени.

"Од почетка праћења сезоне узето је укупно 127 узорака обољелих од акутних респираторних инфекција и обољења сличних грипу, а резултати микробиолошке анализе су потврдили 56 позитивних случајева на вирусе инфлуенце тип А и тип Б", истичу из Института.

Извор: СРНА