latinica  ћирилица
14/03/2018 |  07:45 ⇒ 19:43 | Аутор: РТРС

Водостаји у благом паду или стагнацији, стабилизује се стање (ФОТО/ВИДЕО)

Водостаји Уне и Сане су благом паду, али постоји опасност од клизишта на подручју Приједора и Костајнице. Магистрални пут Козарска Дубица-Костајница још је непроходан.
Козарска Дубица - поплаве - Фото: РТРС
Козарска Дубица - поплавеФото: РТРС

Предсједник Ватрогасног савеза Републике Српске Горан Стојаковић рекао је данас Срни да се стабилизује стање у поплавама угроженим подручјима у Српској, наводећи да су водостаји ријека у благом паду или у стагнацији.

Навео је да се то односи на водостаје ријека Сане и Уне на подручју Приједора, Новог Града, Костајнице и Козарске Дубице, а да је ситуација још под контролом када је ријеч о савском сливу.

"Ту више проблема има због подземних вода него излијевања водотокова. Ако у наредном периоду не буде већих падавина, стање ће се за три-четири дана стабилизовати и доћи ће до пада водостаја", рекао је Стојаковић.

Из поплављених кућа у сјеверозападном дијелу Српске вода се повлачи, али велике проблеме стварају клизишта на подручју приједорске регије. И данас у овом дјелу Републике Српске неколико путних саобраћајница није проходно.

Ријека Сана у Приједору је благом опадању. Још је више од осамдесет објеката заплављено. Из десет поплављених домаћинстава вода се повлачи, али не и проблеми.

Козарска Дубица - поплаве

"Вода је била у кући. Спавао сам у колима двије ноћи", рекао је Жељко Јурић из насеља Рашковац.

Сана је у Приједору нижа за 30 центиметара. Међутим, пут према Бишћанима још је непроходан. Надлежни су већ спремни да предузму све мјере, како би помогли становништву након повлачења воде. 

"И градоначелнику смо предложили да се донесу мјере које иду у правцу припрема спровођења мјера санације терена", изјавио је начелник Одсјека цивилне заштите града Приједора Душан Врањеш.

Костајница - клизиште

"За сада још увијек немамо неких значајнијих позива. Биће их вјероватно када се вода повуче, када остане у заосталим дијеловима објеката. Тада ћемо вјероватно имати пуне руке посла", нагласио је командир ТВЈ Приједор Небојша Миљуш.

Док се Сана смирује, клизишта на подручју Приједора проузрукују проблеме. Клизишта у Јеловцу и Буковој Коси угрозила су два домаћинства.

Костајница - клизиште

У Костајници благи пад Уне, а домаћинства у центру одбрањена су од водене бујице. Највићи проблем тренутно су три клизишта. У улици Михајла Пупина оштећен је пут, као и у селу Мракодол. Друго клизиште у овом селу је у близини једног стамбеног објекта.

Начелник општине Костајница Драго Бундало затражио је од предсједника и Владе Републике Српске, те Републичке управе цивилне заштите помоћ због ситуације на подручју ове општине које су задесиле поплаве и клизишта.

"Начелник је данас упутио допис у којем је образложио ситуацију на подручју општине, те од највиших институција Српске затражио помоћ", рекао је Срни портпарол општине Александар Пашић.

Магистрални пут Козарска Дубица-Костајница још је непроходан. У Козарској Дубици заплављена су три објекта, а забиљежена су клизишта. 

"У Дубици су се на два мјеста покренула клизишта", истакао је начелник општине Раденко Рељић.

У Новом Град у водостаји Уне и Сане су у опадању. 

Пут Козарска Дубица - Костајница

У Костајници и Козарској Дубици још су на снази ванредне мјере одбране од поплава док је у Приједору и Новом Граду и даље стање редовне одбране од поплава.