latinica  ћирилица
13/03/2018 |  21:45 ⇒ 14/03/2018 | 07:46 | Аутор: РТРС

У Костајници ванредно; Водостаји Сане у Приједору и Новом Граду престали да расту! (ВИДЕО)

Бесана ноћ је иза Приједорчана који живе уз набујалу ријеку. Од заплављених стотињак домаћинстава у четири приједорска насеља, вода је ушла у десетак кућа.
Поплаве - Фото: илустрација
ПоплавеФото: илустрација

Све дежурне службе даноноћно су на терену.

Небојша Миљуш командир Територијалне ватрогасне јединице Приједор каже да је један дио насипа пропустио ријеку Сану и имају сада већу количину воде која прилази објектима.

Управо због тога, приједорски ватрогасци су по први пут употријебили и нову пумпу за испумпавање воде са поплављеног подручја.

"Пумпа је почела радити двадесет до четири, у четири и десет ово се није видјело, ево га сад око три центиметра је спала ова површина воде. То је добро", навео је Душан Топола из насеља Гомјеница. 

Нагло топљење снијега покренуло је клизишта. Контроли измиче земљиште на Буковој Коси код Приједора, надомак куће Пере Миочиновића.

"Спавам обучен. Сваки шум - скачи. То је стара градња, стара кућа, ко зна колико ту има жељеза", каже Перо.

Због излијевања ријеке Сане, у прекиду је путна комуникација између Приједора и Бишћана. Водостај Сане за сада стагнира. Након ове ситуације, једно је сигурно, нова поплава проузроковаће значајну штету.

"Прије свега, ријеч је о пољопривредном земљишту и усјевима, који могуће да су страдали, али оно што ћемо сагледати кад се вода повуче, јер сада су нереалне процјене, јер све оно што бисмо рекли, не би било са сигурношћу", навео је Миленко Ђаковић градоначелник Приједора.

Водостај Уне у Костајници у благом је опадању. У насељу Тавија покренуто је клизиште. Нерпроспавана ноћ је и иза Костајничана, гдје је набујала ријека угрозила 11 домаћинстава.

Драго Бундало, начелник општине Костајница истиче да су читаву ноћ бранили град од поплава.

"Цивилна заштита, ватрогасци, комунална предузећа, посебно волонтери су се одазвали ноћас. Врећама смо обезбјеђивали куће", наводи Бундало.

Уна у Козарској Дубици стагнира. Осим два заплављена домаћинства у Вриоцима и Комленцу, за сада нема опасности по објекте. Због урушавања моста у прекиду је путна дионица Козарска Дубица – Моштаница.

Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица каже да долази из правца Градишке, и да је било проходно.

"Сада одавде не знам куд", рекао је Рељић.

Водостаји за сада стагнирају и у Новом Граду. Угрожено је неколико домаћинстава у приградским насељима, док градска зона није у опасности. Угрожена подручја обезбијеђена су врећама са пијеском.

Нагло топљење снијега главобољу је задало и мјештанима Бистрице код Бањалуке, гдје се покренуло клизиште. Радовану Поповићу пресјечен је пут до куће, а клизиште је шталу помјерило за око метар.

"Кући не могу да приђем, не могу ништа. Жена, ја и двоје дјеце, стара мајка 85 година. Не знам шта да радим, куд да идем", пита се Радован.

Вукан Поповић, такође из Бистрице каже да се помијерају објекти, све се покренуло, срушило је живицу, пут.

Надлежни из Градске управе Бањалука већ су процијенили стање клизишта у Бистрици, те издали налог за хитну интервенцију.

Стање у општини Језеро је повољније. Водостај рјечице Јошавке је у опадању, а очекује се и пад водостаја ријеке Пливе. Према најавама из Цивилне заштите, очекује се благо повлачење воде из центра насеља.