latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:25 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Републици Српској у Кану додијељена награда Фајненшл Тајмса (ФОТО)

Републици Српској данас је у Кану уручена награда Фајненшл Тајмса за једну од 10 малих регија будућности за 2018/2019. годину.
Кан - додјела награде "Европска регија будућности" - Фото: РТРС
Кан - додјела награде "Европска регија будућности"Фото: РТРС

​​​Овом наградом Српска је сврстана у 10 малих регија будућности за 2018/2019. годину за стратегију привлачења страних улагања. Додјелу награда организовао је ФДИ магазин, који издаје Фајненшл тајмс.

Награда је уручена представнику Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Немањи Ковачевићу.

Кан - додјела награде "Европска регија будућности" (Фото: РТРС)

Подаци су прикупљени за 489 локације (градова у регија) у пет категорија: економски потенцијал, трошковна ефикасност, људски капитал, инфраструктура и пословно окружење. Поред тога, оцјењивана је и шеста категорија- стратегија привлачења страних улагања. У овој категорији биране су најбоље локације за инвестирање између 146 апликација. 

Из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу саопштено је да ова награда представља значајну промоцију Републике Српске на међународној мапи локација за инвестирање и резултат је континуираних активности које спроводи Министарство у сарадњи са осталим министарствима и јединицама локалне самоуправе. 

Признања су у својим категоријама добили и градови Бијељина и Зворник (за трошковну ефикасност) и Приједор (за трошковну ефикасност и стратегију), које су чланице Сарадничке мреже Министарства. Путем Сарадничке мреже спроводи се програм постинвестиционе подршке инвеститорима, који има за циљ отклањање препрека у пословању и подстицање постојећих инвеститора на реинвестирање, наводе из Министарства.

Из Министарства истичу да се поред овог програма, системски спроводе и други програми привлачења страних инвестиција.