latinica  ћирилица
13/03/2018 |  16:16 | Аутор: РТРС

Пике биљежи јубиларни 100. наступ у европским такмичењима

Барселона дочекује Челси у осмини финала Лиге шампиона у сриједу у 20:45 када ће Жерар Пике одиграти 100. меч на европској сцени.
Жерар Пике (Фото:alo.rs) -
Жерар Пике (Фото:alo.rs)

Пике је у току своје каријере подигао ''ушати пехар'' четири пута, једном са Манчестер јунајтедом пред сам одлазак у Каталонију, а касније још три пута са Барселоном.

Централни бек је прву европску утакмицу одиграо 8. децембра пре 14 година, када су ''Црвени ђаволи'' изгубили од Фенербахчеа 3:0. Шпанац је био резервиста на том мечу и одиграо је преосталих 27 минута.

У ''друштву великих'' од активних играча су још и Ђанлуиђи Буфон, Икер Касиљас, Серхијо Рамос, Андрес Инијеста, Лионел Меси, Кристијано Роналдо, Златан Ибрахимовић...

За Барселону је у најпрестижнијем европском такмичењу одиграо 93 утакмице, на 90 је био стартер и однио побједу чак 56 пута, а успут постигао и девет голова. Такође има и два наступа у Суперкупу, односно двије победе.

Нашао се у тиму године три пута за редом 2010, 2011. и 2012. Неизоставан је дио Барсине поставе, један од главних носиоца игре, узор је млађим селекцијама, ослонац је старијим саиграчима и тренеру.

Пике има уговор са Барселоном до јуна 2022. године тако да га свакако очекује још доста мечева што на европским турнирима, што у домаћем првенству, историју ће писати још неко вријеме.

Извор: Б92