latinica  ћирилица
13/03/2018 |  13:18 ⇒ 13:31 | Аутор: РТРС

Тешановић: О одлуци Клуба Бошњака 21. марта

Вијеће народа Републике Српске разматраће 21. марта одлуку Клуба Бошњака о покретању процедуре за заштиту виталног националног интереса у вези са Законом о средњем образовању и васпитању Републике Српске, рекла је предсједавајућа Вијећа народа Нада Тешановић.
Колегијум Вијећа народа - сједница - Фото: СРНА
Колегијум Вијећа народа - сједницаФото: СРНА

Тешановићева је рекла новинарима да је на сједници Колегијума Вијећа народа у Бањалуци постигнут договор о одржавању сједнице Вијећа народа 21. марта у вези са овим питањем.

Потпредсједавајући Вијећа народа из реда бошњачког народа Кемо Чамџија подсјетио је да је Клуб Бошњака 5. марта покренуо механизам за заштиту виталног националног интереса на Закон о средњем образовању и васпитању.

"Поднијели смо три амандмана. Први се односи на члан девет, а у вези је са називом језика конститутивних народа, односно усклађивањем таквих законских рјешења у Федерацији БиХ и Кантону Сарајево, док се други и трећи амандман односе на конституисање и националну структуру школског савјета и школског одбора", појаснио је Чамџија.

Захтјев десет делегата у Вијећу народа Републике Српске упућен Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске, Чамџија
сматра оправданим.

"У Народној скупштини Републике Српске сматрају да је Закон о Дану Републике Српске уставан, односно да овај празник није вјерски, а сматра се државним празником Републике Српске. Сам начин образложења и одговора из Народне скупштине ће на неки начин бити можда и додатни доказ и усмјерење судијама Уставног суда БиХ да правилније схвате оправдан захтјев Клуба Бошњака", рекао је Чамџија.

Шеф Клуба Срба у Вијећу народа Републике Српске Перо Петровић рекао је да је требало раније да добију амандмане и образложења Клуба Бошњака да би се о њима могли изјаснити, а не на сједници Колегијума Вијећа.

"Чињеница је да се наставља пракса покретања виталних националних интереса само да би се покренули, а највјероватније да је циљ свега тога оспоравање доношења закона у Републици Српској", навео је Петровић.

Коментаришући захтјев десет делегата у Вијећу народа Републике Српске упућеног Уставном суду БиХ за оцјену уставности Закона о Дану Републике Српске, Петровић је рекао да је за српски народ у Српској завршена прича о Дану Републике Српске.

"Уставни суд Републике Српске о томе је дао мишљење, као и народ на рефередуму који је био легалан. За нас је 9. јануар - Дан Републике Српске", поручио је Петровић.

Извор: Срна