latinica  ћирилица
12/03/2018 |  19:59 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Колектор и Калцедонија отварају 1.400 радних мјеста у Приједору? (ВИДЕО)

Ове године у Приједору се очекује отварање погона словеначке компаније Колектор, у којој би требало да буде запослено, од почетних 50, до више од 400 радника. Велика очекивања су и од предстојећих преговора са италијанским текстилним гигантом Калцедонијом који је заинтересован за отварање погона у Приједору. Ако договор буде постигнут, у овом предузећу требало би да да буде отворено до 1.000 радних мјеста.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Буџетски суфицит, добра безбједносна и међунационална клима, као и повољни услови за покретање предузећа, само су неки од разлога за привлачење инвеститора у Приједор. У прилог иде и престижно признање угледног лондонског часописа Фајненшел тајмс, уручено Приједору као граду развоја и повољног пословног окружења.

- Данас имамо имиџ средине која, према Финаншијел тајмсу, нуди доста повољне услове за инвеститоре а која је, са друге стране, у стању да у релативно кратком року одговори кадровски на потребе инвеститора - каже Мишо Рељић, дирекор приједорске Агенције за економски развој ПРЕДА.

Један инвеститор већ је извјестан. Ријеч је о словеначком предузећу Колектор које се, између осталог, бави производњом дијелова за аутомобилску индустрију и кућанске апарате. Подршка је стигла од Градске управе.

- Одлучили смо се да уложимо дио средстава у конструктивну фазу првог од три објекта који ће Колкетор градити у граду Приједору, за који ће плаћати закупнину и на крају остварити право прече куповине када стекне услове. У том предузећу очекујемо да ће бити запослено, од почетних 50, до више од 400 радника - каже градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

За улагање у Приједор заинтересован је и италијански текстилни гигант Калцедонија. Крајем марта биће познати резултати преговора.

- Калцедонија има у плану инвестицију вриједну 25 милиона евра. Тиме би више од 25 хиљада квадратних метара било под индустријским кровом, гдје би, према најавама, посао добило од 800 до 1.000 радника - каже Ђаковић.

Буде ли договор постигнут, приједорски погон Калцедоније требало би да буде изграђен код Аеродромског насеља.