latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:55 ⇒ 18:54 | Аутор: РТРС

Сребреница кандидат за Европску престоницу културе (ВИДЕО)

Општина Сребреница кандидоваће се за избор Европске престоница културе 2024. године. Тиме би, како су истакли из ове локалне заједнице, отворили пут многим инвестицијама а овај пројекат могао би бити од историјског значаја и прекретница у развоју општине.
Сребреница - Фото: РТРС
СребреницаФото: РТРС

Римски град у Скеланима, средњовјековне тврђаве, мозаици, музеји, осаћанска умјетност... само су неки од адута са којима Сребреница жели да добије ову ласкаву титулу.

- Главни адути су садржани у културно историјском насљеђу - каже Горан Кочевић, координатор пројекта за израду Мастер плана.

Мастер план је рађен у сарадњи са аустријским Институтом за стратешки развој, а идеја је да Сребреница у кандидатури буде представљена као Дринска регија у којој ће учествовати и подрињске општине из Републике Српске и Србије.

- Од тога правимо "еуро регију", а са том титулом и прекограничну сарадњу. И Јоханес Хан је рекао да ће такве регије подржавати - каже Александар Петриц, директор Института.

Начелник Сребренице Младен Грујичић истиче да ова општина имам шта да понуди и буде достојна конкуренција другим градовима.

Реализацијом овог пројекта и номинацијом Сребреница би, како је истакнуто, могла добити најмање 50 милиона евра за развој и улагања.