latinica  ћирилица
12/03/2018 |  16:20 ⇒ 13/03/2018 | 07:47 | Аутор: РТРС

Лукач: Мектић жели да дискредитује МУП Републике Српске

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач оцијенио је да су посљедње изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића срачунати покушаји дискредитације МУП-а Српске, на начин да се праве разне конструкције.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је навео да за свог мандата Мектић никада није указао ни на један проблем у Федерацији БиХ, већ да његове изјаве иду на рачун МУП-а Српске, те да проблем није ако се говори истина, али да јесте ако се "изврћу" чињенице у покушају дискредитације МУП-а и његовог руководства.

Он је истакао да је у вријеме терористичког напада у Зворнику у априлу 2015. године МУП Српске имао уопштене информације о могућности терористичког напада у БиХ, без прецизирања града или објекта, те да је у том периоду од џихадиста који су из БиХ отишли у Ирак и Сирију било много позива на терористичко дјеловање у БиХ.

Лукач је нагласио да је пола године раније МУП имао непотврђену информацију од лица бошњачке националности да евентуално може доћи до терористичког напада на цркву или полицију у Зворнику, када је МУП Српске подигао ниво безбједности.

"Од тада је прошло пола године до терористичког акта у Зворнику за који од партнерских служби из БиХ и окружења никада није било конкретне информације", каже Лукач.

Додао је да је Мектић имао обавезу, ако је имао информацију о томе да ће се догодити терористички акт, да то подијели са полицијским агенцијама у БиХ.

Лукач је питао зашто Мектићу треба да прави конструкције о овом догађају тако да изгледа као да је неко у МУП-у намјерно жртвовао полицајце у Зворнику.

"Био је са мном у Зворнику након терористичког акта. Његова једина констатација, када је видио ликвидираног терористу, била је да сматра да није ријеч о припаднику вехабијског покрета јер нема кратке хлаче. То је згрозило све оне који су то чули", рекао је Лукач.

Он је навео да Мектић треба да се извини МУП-у Српске, а прије свега породици погинулог полицајца и рањеним полицајцима, који не заслужују квалификације какве даје министар безбједности БиХ, као и да се треба извинити полицији Српске за чије униформе је рекао да подсјећају на усташке.

"То је непримјерена изјава и увреда је за сваког полицајца у Републици Српској. Не могу да вјерујем да један српски министар може да пореди полицију Српске са усташама", истакао је Лукач.

Он је нагласио да нису адекватни ни Мектићеви коментари о нападу на полицију у Добоју, у смислу да је то намјештено са циљем доказивања нечега, те поручио да је ријеч о професионалном чину полицајаца који су покушали да приведу лице са потјернице.

Министар унутрашњих послова Републике Српске рекао је да није тачна ни изјава потпредсједника СДС-а Александре Пандуревић да ће у оквиру центра за обуку, који МУП гради у бившој касарни у Залужанима, бити тајно изграђено 100 притворских ћелија.

"Гради се притворска јединица, али нема 100, већ 20 ћелија. Граде се у складу са пројектом и то је било на тендеру, што значи да нема ништа тајно, нити покушавамо радити било шта тајно", поручио је Лукач.

Он је истакао да је потпуна лаж да се притворска јединица гради да би били притварани припадници опозиције и да би се задржавали на незаконит начин јер полиција Српске никада никога није притворила и затворила ако није починио прекршај или кривично дјело.

Лукач је навео да се притворска јединица гради на основу примједбе Европског комитета за спречавање мучења и нечовјечног или понижавајућег поступања или кажњавања на услове у којима се задржавају на тријежњењу људи који су под утицајем алкохола.

"Имали су примједбе да ти људи не могу преспавати на столици у станици полиције, већ да им се у складу са европским стандардима мора омогућити кревет, тоалет и један оброк. На тај начин испуњавамо стандарде и тренутно на подручју Бањалуке немамо довољно капацитета", каже Лукач.

Извор: СРНА