latinica  ћирилица
12/03/2018 |  14:38 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Којић: Системски планирани злочини над Србима у Сарајеву

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да су над Србима у Сарајеву почињени системски планирани злочини за које ће неко морати да одговара.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

"Иако се злочини над Србима у Сарајеву желе подвести под појединачне инциденте, а за њих оптужити појединци и групе предратних криминалаца које су измакле контроли тадашњих власти, очигледно је да је ријеч о системски планираним злочинима за које ће неко морати да одговара", изјавио је Којић Срни поводом обиљежавања 22 године од егзодуса Срба из Сарајева.

Којић је рекао да су, према до сада прикупљеним подацима, у сарајевској регији током 1992. године страдала 1.324 српска цивила.

"Овај број није коначан, с обзиром на то да Центар тренутно ради на провјери спорних имена која још нису уврштена у базу података", истакао је Којић.

Према његовим ријечима, Центар је бавећи се истраживањем страдања Срба у сарајевској регији дошао до података који говоре у прилог чињеници да се на самом почетку грађанског рата у БиХ и с првим пуцњем у српског свата на Башчаршији могло наслутити шта се спрема грађанима српске националности у Сарајеву.

Којић је напоменуо да постоје бројна свједочења о одвођењу српских цивила из њихових кућа и станова, па чак и са улица и из болница, који су касније убијени, а о некима се ни до данас ништа не зна.

"Први на мети су били српски интелектуалци и `виђенији људи` као што је, на примјер, доктор Милутин Најдановић, који је након што су га из стана одвела тројица људи у маскирним униформама, сљедећег јутра пронађен мртав", нагласио је Којић.

Он је рекао да је слична судбина задесила и познатог сарајевског музичара Слободана Самарџића, али је његово тијело, иако је полиција извршила увиђај, након тога мистериозно нестало.

"Већ тада, а и годинама послије, `неуморно` се радило на прикривању почињених злочина, бројних силовања српских жена и дјевојчица у самом граду, измјештању посмртних остатака и свим нечасним радњама у којима су заједнички учествовали сви органи власти тадашње Републике БиХ", закључио је Којић.

Извор: Срна