latinica  ћирилица
12/03/2018 |  14:05 ⇒ 15:15 | Аутор: РТРС

Вулин: Опасна изјава генерала Скапаротија

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је данас да је опасна тврдња НАТО генерала Куртиса Скапаротија како Срби представљају колективну пријетњу и опасност, и да представља позив на борбу и сукоб са цијелим једним народом.
Александар Вулин - Фото: СРНА
Александар ВулинФото: СРНА

"Од 1999. године није било теже, неодговорније и опасније изјаве него што је изјава генерала Скапаротија. Рећи за цели један народ, рећи за српски народ, да је опасност за Балкан говори и позива на уједињавање свих против српског народа", рекао је Вулин.

Он је истакао да сви сусједи Србије врло добро знају да на Балкану влада мир захваљујући политици Србије, а да су Срби, "где год да живе, окренути миру и увек део стабилности у земљи у којој живе, а никако колективна претња", саопштено је из Министарства одбране Србије.

"Рећи за цели један народ да је колективна претња и колективна опасност је опасно, неодговорно и позив на борбу и сукоб са читавим једним народом. Веровали смо да су изјаве о колективној одговорности, колективној кривици и коначном решењу заувек прошле, али, нажалост, изгледа да нису", каже Вулин.

Министар одбране поручио је да је Србија суверена, слободна и војно неутрална земља која ће сама доносити своје одлуке и бирати своје пријатеље.

Он је истакао да ће Министарство одбране наставити да сарађује са Министарством одбране Руске Федерације и на спровођењу војно-техничког споразума који је договорен између врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и врховног команданта оружаних снага Русије Владимира Путина.

"Наравно да нећемо ни на који начин угрозити односе са нашим традиционалним пријатељима, нити ћемо учинити било шта што ће нашкодити нашим трајним и дугорочним политичким, економским, војним и сваким другим интересима", рекао је Вулин.

Он је поручио да у Србији "нема руског утицаја и нема било чијег утицаја против кога се треба борити".

"Србија је самостална, сама бира своје пријатеље и све наше одлуке ће бити вођене само на тај начин. Руска Федерација је пријатељска земља, земља која подржава наше спољнополитичке приоритете, земља која се не меша у наше унутрашње односе, не финансира невладине организације, не подстиче протесте", рекао је Вулин.

Командант снага НАТО у Европи генерал Кертис Скапароти током свједочења пред Одбором америчког Сената за оружане снаге, рекао је да је јачање руског утицаја у Европи највећи проблем на цивилном и војном плану, а посебно на западном Балкану, те да су Србија и српска популација уопште највећи проблем у региону.

Извор: СРНА