latinica  ћирилица
12/03/2018 |  13:44 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Предложен притвор за Мустафу Хасанбашића

Републичко јавно тужилаштво предложило је притвор за Мустафу Хасанбашића из Тешња, осумњиченог за покушај убиства полицајца у Добоју, након чега је аутомобилом побјегао ка Маглају, гдје је ухапшен.
Мустафа Хасанбашић - Фото: Глас Српске
Мустафа ХасанбашићФото: Глас Српске

Хасанбашић је осумњичен за кривична дјела тешко убиство у покушају у стицају са кривичним дјелом принуда, као и недозвољена производња и промет оружја и експлозивних материја и недозвољена производња и промет опојних дрога, рекла је Срни портпарол Тужилаштва Драгица Тојагић.

Мјере притвора су предложене због бојазни од бјекства, као и због основане бојазни да ће уништити, сакрити, измијенити доказе или трагове важне за кривични поступак, као и због бојазни да ће Хасанбашић ометати кривични поступак утицајем на свједоке.

Притвор му је предложен и због опасности да ће поновити кривично дјело, као и због тога што је ријеч о кривичном дјелу за које се може изрећи казна затвора од 10 година или тежа, а која је посебно тешка на начин извршења дјела.

Мјере притвора су предложене и због тога што би пуштање на слободу резултирало стварном пријетњом нарушавања јавног реда и узнемирености грађана.

О мјерама притвора одлучиће судија за претходни поступак Окружног суда у Бањалуци.

Припадници Полицијске управе Добој су у петак, 9. марта, у мјесту Миљковац примијетили аутомобил у коме су се налазили Хасанбашић и Бењамин Ћосовић из Тешња. Полиција је препознала Хасанбашића за којим је расписана потјерница након чега су настојали да их ухапсе.

Хасанбашић и Ћосовић су одмах из пиштоља запуцали на двојицу добојских полицајаца након чега су их и физички напали. Хасанбашић је успио да побјегне док је Ћосовић ухапшен и спроведен у добојску болницу гдје му је указана љекарска помоћ.

Приликом бјекства Хасанбашић је од једног таксисте отео аутомобил и успио избјећи полицијску засједу на мосту преко ријеке Босне, те је побјегао ка Маглају гдје је у суботу, 10. марта, око 16.15 часова у мјесту Јабланица и ухапшен.

Након што су га ухапсили припадници полиције Зеничко-добојског кантона, он је у суботу током ноћи предат у Републичко јавно тужилаштво у Бањалуци.

Ћосовић је, пошто му је указана љекарска помоћ, у суботу, 10. марта, ујутро покушао побјећи скоком кроз прозор собе на трећем спрату добојске болнице, у чему је спријечен.

Тојагићева је рекла Срни да би Ћосовић до краја дана требало да буде предат у Републичко јавно тужилаштво ради даљег поступања.

Извор: Срна