latinica  ћирилица
11/03/2018 |  19:41 ⇒ 12/03/2018 | 10:19 | Аутор: РТРС

САД Вучићу припремиле специјални "косовски пакет" (ВИДЕО)

Шефу српске државе Александру Вучићу, Сједињене Америчке Државе припремиле су специјални "косовски пакет" у четири тачке, који ће му бити представљен у наредним недјељама, пишу београдске Новости. Аналитичари сматрају да Америка вуче овај потез незадовољна инертношћу Брисела. Вучићев одговор умногоме би могао да одреди даљи стратешки правац Србије.
Косовски пакет - Фото: Screenshot
Косовски пакетФото: Screenshot

Заједница српских општина добија шира извршна овлашћења и појачане надлежности у области здравства, просвјете и културе.

Ово је, пишу Новости, предвиђено документом о чијој би радној верзији могло да буде ријечи већ у уторак, када у Београд долази нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Веса Мичела.

Заједница би била тијесно институционално повезана са потпредсједником тзв. косовске владе који би долазио из реда српског народа и био контролор њеног рада и спровођења овлашћења. Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

"Не могу да се одредим о томе, читао сам у новинама, то је на нивоу спекулација, али оно што могу да кажем јесте да Република Србија неће урадити ништа што је на уштрб њених виталних националних интереса, и да нема тих притисака због којих би пристали да признамо Косово", рекао је Александар Вулин, министар одбране Србије.

"За то морате да питате Стејт департмент, ако неко зна нешто о томе они знају. То је све што ја имам да кажем. Ми свакако имамо српски пакет за КиМ", наглашава Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ако српска страна пристане на амерички пакет, Србији би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој сцени, пише београдски лист.

На потезу је предсједник Србије Александар Вучић. Уколико одбије понуђено, лист пише да би посљедице биле блокада евроинтеграција, губитак страних инвестиција, прије свега из ЕУ.

Овај приједлог аналитичари оцјењују као још један је шамар европској дипломатији, која није успјела да приволи Приштину на испуњавање обавеза из Бриселског споразума.

"Зар неко мисли да би Приштина пропустила да у ове четири године примјени Споразум да он помаже да се независност постигне? Може свако да пише шта хоће и да спекулише, али Србија не мијења свој став. Наши разговори са представницима Владе у Приштини нису разговори о томе како нешто треба да се призна, већ како да људи који живе на простору КиМ живе боље", категоричан је министар одбране Србије, Александар Вулин.

Некадашњи потпредсједник Парламентарне скупштине ОЕБС-а Вили Вимер изјавио је да је самопроглашено Косово држава чији су темељи ископани у живом пијеску, и да постоји као држава постоји само као резултат намјере Сједињених Држава.

Истиче да је декларација о независности Косова против свих сродних докумената Уједињених нација и да је то разлог због којег пет чланица Европске уније не препознаје ту независност.