latinica  ћирилица
11/03/2018 |  15:55 ⇒ 15:59 | Аутор: РТРС

Ђурић: Београд има "српски пакет" за Косово

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да Србија има "српски пакет" за Косово и Метохију.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић каже да за "амерички пакет", односно о плану америчке администрације за Косово у четири тачке треба питати Стејт департмент, преносе београдски медији.

"За то морате да питате Стејт департмент, ако неко зна нешто о томе. Свакако имамо српски пакет за Косово и Метохију, али то је наш пакет", рекао је Ђурић новинарима у Прилужју.

"Вечерње новости" пишу да су САД припремиле специјални "пакет" за Косово и Метохију у четири тачке, који ће наредних недјеља бити представљен предсједнику Србије Александру Вучићу.

Вашингтон предлаже шира извршна овлашћења за заједницу српских општина, која би тијесно институционално била повезана са потредсједником владе /самопроглашеног/ Косова, који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације, а ако Србија пристане на овај пакет, био би јој омогућен улазак у ЕУ, док би јој САД гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени.

Извор: СРНА