latinica  ћирилица
11/03/2018 |  15:47 ⇒ 21:21 | Аутор: РТРС

Љубиње добија прву соларну електрану?! (ВИДЕО)

Љубиње би у наредне двије године могло да добије прву соларну електрану, а за изградњу су заинтересовани инвеститори из Турске и Аустрије. Влада Српске донијела је Одлуку о додјели концесије, а ускоро ће бити изабрана најповољнија понуда. Добробити инвестиције вриједне око 150 милиона марака су вишеструке, не само за Љубиње, већ и за Херцеговину.
Љубиње - Фото: РТРС
ЉубињеФото: РТРС

Прича о градњи соларне електране у Љубињу је главна тема од кад је, почетком године, инвеститор из Турске покренуо иницијативу за додјелу концесије за градњу електране. За инвестирање су заинтересовани и Аустријанци.

Из Министарства индустрије, енергетике и рударства саопштили су да у складу са одлуком, Министарство припрема тендерску документацију којом ће бити дефинисани услови за додјелу концесије и расписивање јавног позива. Процјена је да би јавни позив могао бити расписан у марту. Интерес за изградњу соларне електране на подручју општине Љубиње, поред компаније "IFS Solar", исказала је и "Schall Gruppe" из Аустрије.

На основу истраживања и елабората о условима, броју сунчаних дана, изабрана је локација за градњу површине око 80 хектара, уз магистрални пут Љубиње - Столац.

Добробити инвестиције за изразито неразвијену општину каква је Љубиње, биле би вишеструке.

"Битно је истакнути могућност концесије на земљиште, продају земљишта, а имали би поврат од концесије на електричну енергију; са том снагом и бројем сунчаних дана, 400 000 до 500 000 марака би био поврат општини Љубиње на годишњем нивоу", истиче начелник општине Љубиње Дарко Крунић.

Уз новац који би значајно побољшао општинску касу и омогућио улагања у инфраструктуру, Љубињци се надају и ангажовању радне снаге током градње електране.

Расписивање Јавног позива очекује се крајем овог мјесеца, а право да се пријаве имају и други заинтересовани инвеститори, али ће предност при бодовању понуда имати турска компанија која је и покренула иницијативу.