latinica  ћирилица
11/03/2018 |  14:24 | Аутор: РТРС

Најбољи извори калцијума који нису животињског поријекла

Ако не конзумирате много животињских производа, обратите пажњу на ову листу намирница како бисте унијели више калцијума у свој организам.
Намирнице - Фото: илустрација
НамирницеФото: илустрација

Иако се најчешће повезује са здрављем костију, калцијум нам је потребан и из бројних других разлога - због нормалне функције мишића и нервног система, због регулације срчаног ритма и крвног притиска, хормона и уравнотежавања желудачне киселине.

С обзиром на то да организам не може да га произведе сам, потребно је уносити га правилном исхраном.

Ипак, ако не волите или не смијете да пијете много млијека и једете млијечне производе, тада би требало да појачате унос других природних намирница богатих калцијумом.

Најбољи избор су:

Тофу

Производи се на бази калцијум сулфата, а само пола шољице ове намирнице садржи чак 86 одсто дневне препоручене дозе калцијума. Додатна предност јесте то што је богат биљним протеинима, а још боља то што може да се спреми на безброј начина. Можете га пећи на роштиљу, пржити са сојиним сосом, насјећи на коцкице и додати супама, салатама и другим јелима.

Бадеми и бадемово млијеко

Ако не волите кравље млијеко, добра замјена ће бити млијеко од бадема, које помоћу само једне чаше дневно санабдијева организам са око 450 милиграма калцијума.

Од свих биљних врста млијека бадемово има мало калорија, али је доиста богато калцијем, а осим чаше бадемовог млијека, организму ће помоћи и сами бадеми који обилују калцијем и протеинима.

Зелено лиснато поврће

Кељ, кинески купус, раштан, блитва и остало зелено лиснато поврће одличан су извор калцијума.

Интегралне житарице

Осим што су добар избор за доручак, интегралне житарице садрже и довољну количину калцијума, па ћете њима одлично заштитити своје кости.

Поморанџе

И неке воћке имају довољну колчину калцијума, а међу њима се посебно издваја поморанџа. Двије поморанџе дневно пружиће вам око 10 посто дневне препоручене дозе калција.

Извор: Б92