latinica  ћирилица
11/03/2018 |  07:35 ⇒ 12/03/2018 | 10:20 | Аутор: РТРС

Сребреница обиљежила Дан општине; Додику Плакета са златним грбом (ВИДЕО/ФОТО)

Сребреница је данас прославила Дан општине.
Сребреница - Свечана сједница - Фото: СРНА
Сребреница - Свечана сједницаФото: СРНА

У Сребреници је одржан састанак предсједника Републике Српске Милорада Додика, министра одбране Србије Александра Вулина и начелника општине Младена Грујичића.

Одмах након састанка уприличена је свечана сједница Скупштине општине на којој су уручена највећа општинска признања.

Одлуком скупштинске већине, коју чине српски одборници, највеће општинско признање, Плакета са златним грбом општине Сребреница уручено је предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

Плакета са сребрним грбом општине накнадно ће бити уручена српском члану Предсједништва БиХ Младену Иванићу. Плакета са бронзаним грбом  додјељена је Међународном форуму солидарности "ЕМАУС".

Осим предсједника Додика и министра Вулина на свечаној сједници присуствовали су и министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић, изасланик предсједника Србије Имре Керн, градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић, неколико посланика и већи број начелника општина из Републике Српске. 

Додик је рекао да највеће признање општине Сребреница, које му је додијељено, не доживљава као побједу над било ким, већ као признање за развој ове локалне заједнице.

"За мене је то признање, не само за мој рад, него и за однос Републике Српске према овој општини у континуитету, у тешким условима и послијератној обнови Сребренице", навео је Додик.

Нагласио је да је Сребреница увијек посматрана као локална заједница у коју треба додатно улагати како би се "оспособила и почела фино да изгледа", као што се то већ сада може примијетити.

"Ово је специфично мјесто због трагедије која се овдје десила, али мјесто које даје шансу да се помиримо, да се не дијели бол, него једноставно да сви они који су одговорни за било који злочин одговарају, а да се бол поштује и уважава", истакао је предсједник Српске.

Захвалан је како каже Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу што је помогао ову локалну заједницу на видљив начин.

"Да није било те свесрдне помоћи, сигурно много ствари не би успјели да урадимо", навео је Додик.

Начелник општине Сребреница Младен Грујичић захвалио је предсједнику Додику и честитао добитницима општинских признања пожеливши наставак успјешне сарадње.

Говорећи о резултатима рада, Грујичић је рекао да се Сребреница опоравља највише захваљујући средствима од пет милиона евра које је за ову општину додијелила Србија, подршци предсједника Додика и предсједника Србије Александра Вучића и влада Републике Српске и Србије.

Вулин је истакао да су Влада Србије и предсједник Александар Вучић увијек спремни да помогну Сребреници и Републици Српској да се мир и стабилност на овим просторима очувају.

Вулин је рекао новинарима у Сребреници, да се тек сада види колико су биле погрешне изјаве да Србин не може да буде начелник ове општине, као што и види да Сребреница напредује, да њени грађани живе боље без обзира на вјеру и нацију, да имају нова радна мјеста, нове вртиће и бољи живот.

Он је захвалио Влади Републике Српске и предсједнику Српске Милораду Додику што воде рачуна о сваком дијелу Републике Српске и на тај начин помажу да се мир и стабилност на овом простору сачува, а то је за Србију од највишег могућег интереса.

"За нас нема већег интереса него да се мир, сигурност и стабилност на овим просторима сачува и учинићемо све потребно да управо тако и буде", рекао је Вулин.

Након свечане сједнице и културно-умјетничког програма, који су приредили чланови Српског културно умјетничког друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" из Сребренице делегација Српске и Србије обишла је новоизграђену зграду обданишта.

Додик и Вулин у обиласку новог одбаништа у Сребреници (Фото: СРНА)

Предсједник Српске честитао је дјеци и особљу на добијеном новом савременом објекту који, како каже, омогућити квалитетан смјештај већег броја дјеце.

Пожеливши дјеци добро здравље и радосно дјетињство, Додик је подсјетио да је Влада Републике Српске донијела подстицајне пронаталитетне мјере, чиме се стварају услови да се побољша наталитет и да се овај објекат попуни дјецом.

Додик је честитао Дан општине руководству и грађанима Сребренице, рекавши да је Република Српска увијек уз Сребреницу и да ће наставити пружати подршку овој општини у разним облицима и областима.

Министар Вулин рекао је да је презадовољан што је средствима Владе Србије изграђено модерно дјечије обданиште, те да Србија не пита како се зову дјеца која ће боравити у овој установи, већ жели да сви имају исти третман и услове.

Начелник Сребренице Младен Грујичић рекао је да је капацитет обданишта 180 мјеста и пожелио да се ускоро укаже потреба за његово проширење.

Он је захвалио Србији на помоћи и рекао да је обданиште намијењено за сву дјецу, без обзира на нацију.

Додик у Сребреници - поклони за малишане (Фото: СРНА)

Грујичић је истакао да долази до убрзавања развоја Сребренице захваљујући подршци предсједника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, као и влада Српске и Србије.

Он је најавио још мноштво пројеката у овој години, а посебно у области привредног оживљавања и отварања нових радних мјеста која треба да задрже становништво у овој општини.

Малишани из овдашњег дјечијег обданишта "Полетарац", који ће ускоро преселити у нови објекат, приредили су за госте програм добродошлице.