latinica  ћирилица
10/03/2018 |  15:45 ⇒ 21:02 | Аутор: РТРС

На подручју регије Приједор, водостаји у опадању (ВИДЕО)

На подручју регије Приједор становништво је одахнуло, јер су водостаји у постепеном опадању.
Водостај (архив) - Фото: РТРС
Водостај (архив)Фото: РТРС

У Костајници су укинуте ванредне мјере одбране од поплава. У опадању је и водостај ријеке Сане и других водотока.

Мјештани Костајнице коначно су одахнули, јер је након неколико дана раста, водостај Уне и других водотока на овом подручју, почео да опада.

Уна, која је на неколико мјеста изила из корита и угрозила оранице и објекте, постепено се повлачи. Због тога је начелник општине, Драго Бундало укинуо уведене ванредне мјере одбране од поплава.

Мјештанин Милан Чолић каже да је сада стање добро, те да већ десет, 12 центиметара опада Уна, па се нада да неће бити поплаве.

"Оно што је за нас повољно, јесте да иако снијег се није сав отопио, водостај ријеке Уне, узводно од Новог Града и према Бихаћу и Сане према Приједору је лагано у опадању. Ми не очекујемо даљи пораст водостаја ријеке Уне и неће бити неких посљедица по становништво", истиче Александар Пашић портпарол Општине Костајница.

И на подручју Новог Града у опадању су водостаји Уне, Сане и других водотока. Ријека Сана повукла се са локалног пута Урије – Шућа, али су због воде и клизишта, још пресјечене двије саобраћајнице.

"Једна комуникација је Благај – Витасовци, друга комуникација је Нови Град – Брезици – Каран, то је регионални пут АР, у току су радови око санације", каже Ратко Павић начелник Штаба за ванредне ситуације.

Одахнули су и Приједорчани. Водостај Сане од јуче константно опада. То посебно радује мјештане Тукова, гдје су површинске воде протеклих дана угрозиле неколико кућа.

"Апелујем опет поново да се проба направити овај заштитни дио насипа, јер нама долази у Тукове само с овог дијела. То ако се може и ако се може да се мало прочисти ријека Сана", навео је Зоран Јефтић предсједник МЗ Тукови Приједор.

Душан Врањеш шеф Одсјека цивилне заштите Града Приједора каже да критични водостај ријеке Сане када се проглашава стање редовне одбране од поплава је 420 центиметара. У овој фази, додаје он, они су имали максимални водостај и у последња 24 сата дошло је до његовог опадања.

У постепеном опадању су и сви водостаји на подручју Козарске Дубице. Ипак, ради предострожности, у свим крајевима регије Приједор, надлежне службе и даље прате стање.