latinica  ћирилица
09/03/2018 |  22:19 | Аутор: РТРС

Опет паника због ћирилице

Учитељица у основној школи у Плетерници подијелила је ученицима првог разреда задатке из математике писане ћирилицом, што је изазвало буру међу огорченим родитељима који су одмах контактирали директора школе и градоначелника овог малог града у Хрватској.
Ћирилица - Фото: илустрација
ЋирилицаФото: илустрација


Портал "Индекс" пише да је, "не бавећи се нивоом концентрације учитељице која није примијетила којим писмом су писани подијељени задаци, необично колико је само спомињање ћирилице у школи узнемирило плетерничке духове".

Наводи се да изгледа "да нико није провјерио о којем језику је ријеч - задаци су написани на бугарском".

"Мени су се обратили незадовољни родитељи и ја сам упутила тај предмет на Жупанију. Они су надлежни за школство, јер град није оснивач ове школе. Забринута сам и питам се контролише ли директор добро школу кад се у њој догађају такви пропусти. Забринута сам као градоначелница и као родитељ. Дијете ми иде у једну од подручних школа", рекла је градоначелник Плетернице Антонија Јозић из ХДЗ-а.

Директор школе Хрвоје Галић рекао је порталу да је "добио позив од Жупаније".

"Мислим да је ријеч о неспоразуму. У питању су додатни а не домаћи задатак или питања. Учитељица их је на брзину извукла из рачунара, одштампала, не гледајући уопште текст", навео је Галић.

Он је рекао да чита ћирилицу, али да ово не зна да прочита. "Ријеч је о безвезном и глупом неспоразуму", испричао је директор школе.

Извор: Срна