latinica  ћирилица
09/03/2018 |  18:31 ⇒ 10/03/2018 | 08:30 | Аутор: РТРС

Нарушавање тек усвојеног Буџета заједничких институција - повећане плате у ОС БиХ (ВИДЕО)

Тек што су усвојили буџет БиХ за 2018. годину, посланици Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ изгласали су, у првом читању, измјене закона којим се повећавају плате војницима и подофицирима у Оружаним снагама БиХ.
ОС БиХ повећање плата - Фото: РТРС
ОС БиХ повећање платаФото: РТРС

Нонсес је што 9,3 милиона марака, колико је планирано укупно повећање на годишњем нивоу, није предвиђено тек усвојеним буџетом. Гдје ће и како пронаћи средства, ни предлагач закона нити посланици који су га изгласали – прецизан одговор не нуде!?

Највећи буџетски потрошач БиХ, могао би постати још већи и умјесто 283 милиона марака,колико је Оружаним снагама и Министарству одбране буџетом за ову годину резервисано, конто увећати за девет милиона 327 хиљада марака. Толико наиме у збиру износи пројектовано повећање плата за бх. оружану силу од 7.126 професионалних војних лица. Предложено повећање односи се на осам категорија – од војника до заставника 1. класе. Просјечна нето плата им је тренутно од 665 до 960 марака. Уз остале принадлежности и много већа. Најнижа примања достижу и до 1.000 марака. Но већински је у парламентарним клупама процијењено – ипак недовољна. Узрок је то кажу, што војници напуштају оружане снаге, па су одлучили да њихов останак подреде нарушеној буџетској равнотежи.

"Сигурно и поуздано финансирање није обезбијеђено на овај начин, поготово ако се зна да у овом закону у члану 4. је речено да се средства налазе у буџету. Дакле у изворима за ове намјене у буџетима нема средстава", истакао је посланик СББ-а у Представничком дому БиХ Мирсад Исаковић.

Но, ипак говорљиви противник предложеног рјешења, на крају се приклонио посланицима који су, са или без примједби, Закон без новчаног покрића, изгласали. Ако приједлог позитивно оконча свој парламентарни пут, како ће новац обезбиједити, не објашњава ни ресорно – министарство финансија. Из кабинета министра Вјекослава Беванде, тек штура информација.

"Мишљење на измјене и допуне Закона о платама, достављено је Генералном секретаријату Савјета министара БиХ и засновано је на анализама и процјенама које проистичу из Реформске агенде, аранжмана с ММФ-ом и Политике плата и накнада у институцијама БиХ", саопштено је из кабинета.

Спорна материја није правно обавезујућа актима Европске уније, већ су се огласили из Дирекције за европске интеграције. И ММФ одавно већ захтијевао је, а бх власти пристале на смањење јавне потрошње. Како онда ријешити јаз иземђу предизборних жеља и могућности, одговор не нуди ни предлагач Закона.

"Постоји начин да се смањи основица, јер основицу утврђује Савјет министара и средства се могу на тај начин осигурати за повећање коефицијената, затим други начин је да се ускладе коефицијенти и то је за мене прихватљиво, али ево видјећемо нека Савјет министара предложи", изјавила је посланик ХДЗ-а у ПД ПС БиХ Борјана Кришто.

Савјету министара међутим, "везане руке", бар када је ријеч о првом приједлогу, јер је основица за текућу годину, већ усвојена. Износи фиксних 475,69 марака. За њену евентуалну корекцију, бар према Закону о финансирању, министри прилику имају,али тек за сљедећу годину. Супротно министарско рјешење, отворило би могућност небројених тужби буџетских корисника, каквим смо већ свједочили у Федерацији. Тамошња Влада исплаћивала је милионске одштете.
Ако жеља за повећањем примања војницима није била популистичка и предизборна, због чега закон није предложен прије усвајања буџета и зашто нису прво усаглашени извори или буџетски приходи, па тек онда повећани расходи, пита Душанка Мајкић, чији је Клуб једини гласао против.

"Уколико овај приједлог закона прође на Дому народа на сљедећој сједници, то би значило аутоматски умањење средстава од индиректних пореза ентитетима и Брчко дистрикту, што је за Републику Српску и СНСД потпуно неприхватљиво", истакла је посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ Душанка Мајкић.

У предвечерје избора, и ових и свих претходних, свједочимо сличним популистичким приједлозима закона, којима се предлагачи додворавају бирачима, подсјећа Мајкић. Такви Закони најчешће касније, стварају главобоље. Један сличан, о пензионисању 35-огодишњих војника, изазвао је још нерјешиве проблеме. Шта ће нам још све уочи избора бити сервирано, одлука је на делегатима Дома народа. Бар за овао предложено законско рјешење.