latinica  ћирилица
09/03/2018 |  17:48 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

ЕУ: Ми не тражимо признање Косова

У дипломатским изворима ЕУ став министра спољних послова Ивице Дачића да дио међународне заједнице "лаже Београд" и да "они само хоће признање, а не компромис за Косово" за "Танјуг" коментаришу констатацијом да "ствари тако не функционишу" и да не желе да коментаришу изјаве сваког политичара понаособ.

"Признање није нешто што је питање ЕУ. Ми инсистирамо да на нормализацији односа раде и једна и друга страна, а у самој ЕУ имамо пет земаља чланица које нису признале независност Косова, од којих једну која је изричито против", наводи се у дипломатским круговима институција ЕУ у Бриселу.

Европски дипломатски извори наводе да не постоји унапред спремљени папир и истичу да се до рјешења за свеобухватну нормализацију односа између Београда и Приштине мора доћи кроз међусобни договор двије стране.

У ЕУ, која је медијатор у дијалогу Београда и Приштине, инсистирају на томе да је правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине неопходан услов, али и ствар компромиса двије стране, а не унапред спремљени папир.

"Тај споразум би требало да буде резултат договора двије стране, а не нешто што ћемо ми дати на сто по принципу узмите или оставите", кажу европски извори укључени у процес дијалога Београда и Приштине.

Они напомињу да се од самог почетка дијалог Београда и Приштине заснивао на компромису двије стране, од тога о којим ће се питањима разговарати до тога како ће изгледати већ постигнути споразуми.

У Европској комисији су већ најавили наставак техничког дијалога Београда и Приштине за 19. март, а, како се напомиње, тренутно се ради на "паралелној динамици која подразумијева имплементацију већ договорених споразума, али и рад на новој фази о свеобухватном споразуму за односе Србије и Косова".

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је за РТС да, имајући у виду своје искуство, сматра да дио међународне заједнице и Албанци са Косова лажу предсједника Вучића – не желе компромис, само признање.

Извор: Танјуг