latinica  ћирилица
09/03/2018 |  16:39 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Подстицаји за развој свињарства већи у односу на трогодишњи просјек (ВИДЕО)

Подстицаји за развој свињарства у Републици Српској, у овој години су знатно већи у односу на трогодишњи просјек. Премије за утовљене свиње повећане су са 796 хиљада марака на 1,5 милион, а премије за приплодне крмаче са 483 хиљаде на 900 хиљада марака. Ова средства, тврде у ресорном министарству, могу значајно да допринесу конкурентности ове производње на домаћем тржишту.
Свињогојство - Фото: РТРС
СвињогојствоФото: РТРС

 Узгајивачи свиња у овој години имаће боље услове за производњу. Из аграрног буџета за свињогојство је планирано готово дупло више средстава у односу на прошлу годину. Ипак , пољопривредници забринути, у нацрту Правилника није прецизиран износ премије по грлу. Из ресорног министарства поручују да нема разлога за забринутост. 

"Када је у питању износ по грлу, по утовљеној свињи он износи 50 марака, а у трогодишњем просјеку износио је 22 марке. Када су у питању приплодне крмаче тај износ је био 53 марке, а сада је 80 марака", рекао је портпарол Министарства пољопривреде Александар Мацановић.

То би требало да стоји у Правилнику, кажу узгајивачи. Подстицај за тов свиња у износу 50 марака по грлу унаприједиће производњу и обезбиједити могућност за ширење капацитета.

"Ако би били подстицаји 50 марака, онда бих, прво ја, а знам и већина колега, већ у овој години, поготово када се има најава да ће се вратити капиталне инвестиције, значи један дио поврата и не у објекте, да би тежили проширењу производње. А аутоматски и запошљавању, везању за тај посао неких људи и омладине", навео је Слободан Петрић из Удружења узгајивача свиња Српске. 

У претходном периоду борили су се са нелојалном конкуренцијом. У овој години очекују бољу конкурентност. 

"Могли би да спустимо цијену наше живе свиње. Онда би ми били конкурентни, онда ови не би они морали да се боре да увозе. Нормално свако се бори да има јефтиније понуду меса, али тада би и ми могли да будемо нижи са нашом стартном цијеном живе свиње да би били конкурентни њима", нагласио је узгајивач свиња из Доњег Магнојевића код Бијељина Перо Зарић.

Иако их брине што у Правилнику нису дефинисани износи премије по грлу утовљене свиње, вјерују да ће договор о расподјели подстицаја бити испоштован.Из ресорног Министарства поручују да се водило рачуна да планирана стредства прате обим производње.