latinica  ћирилица
09/03/2018 |  11:27 ⇒ 11:29 | Аутор: РТРС

У Београду 15. марта промоција Енциклопедије Српске

У Српској академији наука и уметности у четвртак, 15. марта, биће промовисан први том Енциклопедије Републике Српске, саопштено је из САНУ.
Енциклопедија Републике Српске - Фото: РТРС
Енциклопедија Републике СрпскеФото: РТРС

Први том Енциклопедије Републике Српске, у издању Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/, први пут је београдској публици представљен на Међународном сајму књига у Београду у октобру прошле године, када је у конкуренцији 24 земље, међу 1,1 милион наслова, добила прву награду.

У првом тому Енциклопедије, на 756 страница, обухваћене су општине и насељена мјеста у Републици Српској, али и општине, односно дијелови општина у Федерацији БиХ са претежно српским становништвом, за које су наведени само најважнији подаци о становницима, сакралним објектима и друго.

Енциклопедија садржи податке о значајним личностима из српског народа из БиХ, као и о припадницима других народа који су рођени у Републици Српској, а оставили су значајан траг својим дјеловањем.

Предсједник АНУРС-а Рајко Кузмановић изјавио је раније да је у бази података похрањено 11.100 јединица које могу да буду финализоване у неким од наредних томова.

Он је најавио да ће други том Енциклопедије Републике Српске бити представљен на јесен наредне године, с обзиром на то да се довршава припрема материјала, а преостали томови биће штампани у наредних пет година.

Извор: СРНА