latinica  ћирилица
09/03/2018 |  10:41 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Ким позвао Трампа на састанак

На свјетској политичкој сцени вијест без преседана. Сјевернокорејски лидер Ким Џонг Ун позвао на састанак америчког предсједника Доналда Трампа, јавља Би-Би-Си.
Ким Џонг Ун - Фото: AFP
Ким Џонг УнФото: AFP

Трамп је на свом Твитер налогу изјавио да прихвата тај позив.

Позив на разговоре који би требало да се одрже у мају, изазвао је прави шок, оцјењује агенција и додаје да су позив Ким Џонг Уна Трампу пренијели чланови делегације Јужне Кореје који су у Вашингтон дошли након дводневних разговора са сјевернокорејском делегацијом у Пјонгјангу.

Подсјетимо, разговори двије делегације, којима је у једном тренутку присуствовао и сам лидер Сејверне Кореје, трајали су два дана и изњедрили су неке прекретнице у односима двије Кореје, али и изненадиле свијет одлуком Ким Џонг Уна да је спреман да стави "вето" на нуклеаризацију своје земље уколико му се пруже довољно чврсте међународне гаранције да неће бити пријетњи упућених тој земљи.

Након те одлуке лидера Пјонгјанга, јужнокорејски предсједник реаговао је одмах и поручио да је то "огроман напредак ка миру".

Трамп је, како је и сам објавио на свом Твитер налогу, прихватио позив Ким Џонг Уна, али му је већ у сљедећем поручио да је то "сјајно", али да санкције које су САД наматенуле Сјеверној Кореји ипак остају све док се не стави на папир оно што је Ким Џонг Ун најавио.

Треба истаћи да се до сада ниједан предсејдник САД није састао с неким од лидера Сјеверне Кореје, а однос те двије земље годинама је толико лош да немају ни дипломатских представништава. Такође, требало би подсјетити и да су у вербалном сукобу највише отишли управо Трамп и Ким Џонг Ун, који су још више затегли ионако лоше односе двије земље, упућивањем увредљивих коментара на рачун опонента.

Најава састанка Ким Џонг Уна и Трампа је "корак у добром правцу", оцијенио је нинистар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

"Ово је корак у добром правцу. Надамо се да ће тај састанак бити одржан", рекао је Лавров на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Комисије Афричке уније Мусом Факијем у Етиопији.

 Извор: Б92