latinica  ћирилица
09/03/2018 |  08:24 ⇒ 08:31 | Аутор: РТРС

Трговински партнери осудили одлуку о тарифама

Велики трговински партнери САД осудили су одлуку америчког предсједника Доналда Трампа о увођењу нових тарифа на увозни челик и алуминијум.

Кина је тај потез описала као "озбиљан напад" на систем међународне трговине. Француски министар економије Бруно Лемер изјавио је да у трговинском рату постоје "само губитници".

Трамп је рекао да су САД оштећене "непоштеном трговином" и да ће тарифе дати подстицај америчкој индустрији, пренио је Би-Би-Си.

Увозне царине од 25 одсто на челик и десет одсто на алуминијум ступају на снагу за 15 дана, а Канада и Мексико ће бити изузети док трају преговори о Сјеверноамеричком споразуму о слободној трговини .

Трамп је потписао декларацију на церемонији у Бијелој кући, у присуству представника званичника америчке индустрије.

Јапански званичници рекли су да ће увозне тарифе имати велики утицај на билатералне везе, а Јужна Кореја је запријетила да ће пријавити овај случај Свјетској трговинској организацији.

Комесар ЕУ за трговину Сесилија Малмстром написала је на Твитеру да европски блок треба да буде изузет од тарифа.

Аустралијски премијер Малком Турнбул саопштио је да САД немају примједби на билатералне трговинске везе и да ће се његова влада неуморно залагати да Аустралија буде изузета од Трампових мјера.

Директор ММФ-а Кристин Лагард изјавила је да страхује од усвајања контрамјера и ескалације трговинског рата.

Извор: СРНА