latinica  ћирилица
09/03/2018 |  07:36 ⇒ 10/03/2018 | 08:32 | Аутор: РТРС

Цвијановић - Илахи: Циљ унапређење привредног амбијента (ФОТО)

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је данас на састанку у Бањалуци са делегацијом Међународног монетарног фонда да ће посебна пажња Владе Српске у овој години бити посвећена спровођењу различитих мјера, задатака и активности с циљем додатног унапређења привредног амбијента.
Цвијановићева са делегацијом ММФ-а - Фото: РТРС
Цвијановићева са делегацијом ММФ-аФото: РТРС

Цвијановићева је са делегацијом ММФ-а, коју је предводио шеф мисије за БиХ Надим Илахи, разговарала о стању у јавним финансијама, прелиминарном извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину и перспективама за наредни период, саопштено је из Бироа Владе са односе с јавношћу.

У саопштењу се додаје да је Цвијановићева поновила опредијељеност Владе Републике Српске за заједнички рад са овом међународном финансијском институцијом и одржање аранжмана, као и за превазилажење свих изазова који се очекују у овој години, те оцијенила да постоји висок степен сагласности о свим кључним политикама у односима са ММФ-ом.

На састанку је изражено задовољство исказаним прелиминарним подацима о извршењу буџета Републике Српске у 2017. години, те истакнуто да ће успјешан привредни раст бити настављен у овој години.

Са делегацијом Међународног монетарног фонда у БиХ састао се и министар финансија Зоран Тегелтија. Упознао их је са прелиминарних извршењем буџета Републике за 2017. годину и фискалним циљевима Владе Републике Српске за ову годину.

Тегелтија је истакао да је посебна пажња Владе Републике Српске у 2018. години посвећена спровођењу мјера које имају за циљ додатно унапређење пословног амбијента, а све у складу са потписаним Меморандумом са Унијом удружења послодаваца из децембра 2017. године.

Тегелтија са делегацијом ММФ-а (Фото: РТРС)

Представници ММФ-а су изразили задовољство провођењем програма од стране Републике Српске, а посебно са оствареним макроекономским и фискалним кретања у 2017. години.

Посебно су нагласили да је Влада Српске правовремено препознала проблеме са којима се сусреће здравствени сектор, у готово свим земљама окружења, те предузела неопходне, адекватне реформске мјере, које ће додатно унаприједити фискалну позицију Републике Српске.

Тегелтија са делегацијом ММФ-а (Фото: РТРС)

Реформе финансијског сектора додатно су унаприједиле стабилност финансијског сектора, кроз оснаживање овлашћења и надлежности институција Републике Српске и увођење нових надзорних овлашћења Агенције за банкарство Републике Српске, укључујући регулаторни и надзорни третман системских банака. Досљедна примјена новог регулаторног оквира допринијеће већој стабилности финансијског сектора, саопштено је из ресорног министарства.