latinica  ћирилица
09/03/2018 |  07:22 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

У Костајници ванредне мјере одбране од поплава (ФОТО/ВИДЕО)

Због наглог повећања водостаја ријеке Уне, у Костајници су проглашене ванредне мјере одбране од поплава. Наређено је стање приправности, а вреће са пијеском спремне су за постављање на најкритичнија мјеста. Повољнија ситуација је у Приједору, гдје водостаји ријеке Сане и њених притока постепено опадају. Засад, нема проблема ни на подручју Козарске Дубице и Новог Града.
Ријека Сана, Приједор - Фото: РТРС
Ријека Сана, ПриједорФото: РТРС

Због наглог пораста воодостаја ријеке Уне у Костајници је донесена Одлука о проглашењу ванредних мјера одбране од поплава. Наређено је стање приправности свим надлежним установама, а током дана, вреће са пијеском биће постављене на најкритичнија мјеста.

Водостај ријеке Уне у Костајници, измјерен у 10 часова износио је 382 центиметра, што показује да је за метар и 30 центиметара повећан у протекла 24 часа. Уна се излила из корита у селима Грдановац и Петриња, али и на подручју града и угрозила оранице и објекте. Тавија и Бубњарица за сада су у кориту.

Костајница - поплаве (Фото: www.kostajnica.com)

Водостаји Саве и Дрине код Бијељине су у благом порасту.

У Новом Граду и Козарској Дубици, Уна је у порасту, а други водотоци су у стагнацији. У Новом Граду од јуче су укључене препумпне станице.

Због излијевања ријеке Сане у Благају, у прекиду су локалне саобраћајнице Благај-Витасовци и Благај-Радомировац у Новом Граду.

У Добоју се ријека Спреча повлачи у корито након што је јуче поплавила око 60 хектара обрадивих површина на подручју општине Петрово. Водостај Босне на подручју Добоја је у благом паду и износи 164 центиметра

Ниске температуре допринијеле су да од синоћ стагнира водостај ријеке Сане у Приједору, који јутрос износи 400 центиметара, што је за 20 центиметара испод критичне тачке када се проглашава први степен приправности заштите од поплава.

Ријека Сана, Приједор

У приједорској Цивилној заштити кажу да је ријека Сана још увијек у кориту, али да на лијевој обали мањи проблем представља појава површинских вода. Ријеке Гомјеница и Милошевица су у опадању у односу на јуче.

Ријека Сана, Приједор

Водотоци на подручју Бањалуке су под контролом.

Републичка управа цивилне заштите организује данас у Броду радни састанак са начелницима више општина на којем ће бити ријечи о стању водозаштитних објеката на подручју Брода, са акцентом на савски насип.

Директор Управе Цивилне заштите Републике Српске, Миле Међед, рекао је да ће бити ријечи и о управљању акумулационим језером "Дренова", као и другим питањима у вези са проблемом заштите вода, те међусобној сарадњи.

Најављено је присуство начелника општина Брод, Дервента и Прњавор, као и руководилаца служби цивилне заштите ових општина, те Козарске Дубице, Градишке и Српца.