latinica  ћирилица
08/03/2018 |  22:00 ⇒ 22:17 | Аутор: РТРС

Сукоб удружења пољопривредника око расподјеле подстицаја (ВИДЕО)

71 милион марака за овогодишње подстицаје у пољопривреди и начин њихове расподјеле – и данас су предмет вербалног сукоба Савеза удружења пољопривредних произвођача Српске и Министарства пољопривреде. Док из Савеза негодују због одговора Министарства, и понављају да договор није испоштован, друга страна их прозива због некоректног односа, након састанка са предсједником и премијерком Српске.
Састанак пољопривредника са Владом Српске - Фото: РТРС
Састанак пољопривредника са Владом СрпскеФото: РТРС

Један правилник, један план, милиони средстава – како ће они бити расподјељени у Савезу удружења пољопривредних произвођача, кажу да не знају. Није им јасно зашто се не поштује оно за што су, како кажу, сагласност дали предсједник и премијерка. Истовремено траже да План утрошка буде саставни дио Правилника и понављају да правила морају бити једнака за све, те да сваки произвођач мора знати колико ће добити.

"Јуче је портпарол Министарства изјавио да је немогуће уписати номиналне износе. Ако је немогуће зашто је онда мљекарима уписано 0,30 КМ по литру. Исто тако се може уписати оно што је договорено – 50 КМ по товној свињи, 100 КМ за приплодну крмачу, 250 КМ за товно јуне, 0.15 КМ за килограм предатог воћа и поврћа", каже Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Од ранијих ставова у Министарству не одступају. Кажу да је све у складу са договором, а да се оваквим изјава покушава довести у питање постигнут договор у Влади. Када је ријеч о ограничењима по појединим мјерама производње, става су да она морају постојати и да ће бити сразмјерна обиму производње, а све у циљу спречавања пробијања аграрног буџета.

"Постоје одређене гране производње гдје имамо огроман обим производње и ту су лимити већи у номиналном износу, али када се узму лимити који су предвиђени овим Правилником, дођемо до јасног закључка да су они процентуално једнаки, односно пропорционални износу средстава који је предвиђен Правилником за одређену грану пољопривредне производње", истиче Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.

Они који нису дио Савеза удружења пољопривредних произвођача понављају да су постигнутим договором задовољни.

"Ми, мљекари, смо и тада рекли и сада кажемо да смо задовољни. Уз то, мислимо да не би требало Правилник правити према појединцима, нити под притиском политике и странака", нагласио је Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске.

Нису подијељени пољопривредници коментарисали ни кога и чије интересе заступају, а очито је да јединствени нису. Желе ли поједини представници више средстава за свој сектор, и да ли Правилник више погодује одређеним произвођачима знаће се крајем марта, када ће коначно и бити објављен.