latinica  ћирилица
08/03/2018 |  18:04 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Новоизграђени затвор у И.Илиџи ће причекати на прве станаре (ВИДЕО)

Новоизграђени затвор БиХ у Источној Илиџи, по свему судећи, још ће причекати на своје прве станаре. Технички пријем и даље је на чекању, јер се чека окончање спора због његове цијене. А цијелом врзином колу додати су и медијски написи да је поднесена кривична пријава против начелника Источне Илиџе Маринка Божовића и директора Унис института Ђорђа Милишића, а због покушаја незаконитог присвајања више од 350.000 марака у поступку техничког пријема затвора. Милишић све демантује.
Војковићи - затвор - Фото: РТРС
Војковићи - затворФото: РТРС

Кривичну пријаву Тужилаштву БиХ наводно су поднијели запослени у Унис институту који, како преноси Глас Српске, истичу да је намјера да се 350.000 марака за посао техничког пријема затвора директним споразумом додијели Унис институту, иако је реална цијена 35.000 марака.

Ту су и наводи да је било и повољнијих понуда других фирми – од 10 до 35 хиљада марака, те да је Милишић вршио притисак на раднике за већи обрачун цијене рада једног инжењера. Да ли је пријава заиста поднесена, у бх Тужилаштву данас нисмо добили одговор.

Истовремено, о цијелој причи Милишић је, каже, сазнао из медија. Категорично демантује све наводе – од тога да је фирма у сукобу интереса до спочитавања да је учествовао у формирању цијене. 

"Како ја могу да управљам у туђој кући, откуд ја могу да кажем колико ће шта коштати, откуд ја могу да кажем ко ће радити технички пријем? Ја само знам да је то пракса у многим општинама, да они имају некакве своје цјеновнике, према којима се направи обрачун и каже се да је то тако", истиче Милишић.

И док Милишић истиче да је Унис институт озбиљна кућа и да није у реду притисак који траје већ 5-6 мјесеци, Божовић нам је у кратком телефонском разговору поручио да не жели давати никакве изјаве. Истовремено, радници Унис института демантују да су послали било какву пријаву.

"Сви радници, који су се јутрос затекли на послу, дали су кратко објашњење са нашим потписима у којем демантујемо да нико није поднио кривичну пријаву против Унис института, а поготово против директора Ђорђа Милишића", рекла је радница Слободанка Ђерић.

И без обзира на епилог ове приче, технички пријем затвора и даље је на чекању. Из Министарства правде БиХ нам је потврђено да су у управном спору, због обрачуна трошкова техничког пријема пред Окружним судом у Источном Сарајеву, успјели у тужбеном захтјеву.

"Предмет је у том дијелу опет враћен Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске на поновно одлучивање. Сада чекамо другостепену одлуку“, саопштили су у Министарству правде БиХ.

Подсјећамо, вишемјесечна тракавица око техничког пријема затвора настала је након што је, умјесто ранијих око 50.000, општина Источна Илиџа испоставила 10 пута већу фактуру – 526.000 марака, што је образложено доношењем нове одлуке по којој се обрачун врши по инвестиционој вриједности. Иако ранија, у којој се рачунао метар квадратни, није стављена ван снаге.