latinica  ћирилица
08/03/2018 |  15:12 ⇒ 18:56 | Аутор: РТРС

Требиње: Ускоро једношалтерски систем за издавање дозвола (ВИДЕО)

Са челницима Града Требиња данас су разговарали представници ИФЦ-а, међународне финансијске корпорације и чланице Групације Свјетске банке.
Требиње, састанак - Фото: РТРС
Требиње, састанакФото: РТРС

Данас је практично почела примјена Пројекта привлачења инвестиција и побољшања пословног окружења на локалном нивоу. Активности трају од почетка године, а Требиње је једна од осам локација у Српској и ФБиХ, у којима се проводи пројекат поједностављивања процедура и приближавања градских власти грађанима и инвеститорима.

Градска управа и стручњаци ИФЦ, предложиће мјере за смањење административног оптерећења на привреду. Процедуре регистрације нових предузећа биће поједностављене и убрзане, уз мање трошкове.

"Направићемо електронски регистар свих процедура које ће представници Свјетске банке упоређивати са свјетским и европским стандардима и нормама, упозорити нас како то можемо поједноставити, а све у циљу приближавања локалних власти грађанима и привредном субјекту", нагласио је градоначелник Требиња Лука Петровић.

И једни и други треба да покажу шта чине да би привукли инвестиције и нашли посао. Посебну тежину мора да носи транспарентност поједностављења процедура.

"Када будемо имплеметирали пројекат, ви унапријед знате шта вас чека, нема изненађења, све је предвидиво и све је поједностављено у складу са методологијом коју можемо примјењивати", истиче Рувејда Алиефендић, менаџер пројекта.

У Градској управи Требиња већ су планирали први практичан корак – увешће једношалтерски систем сарадње са грађанима и привредницима. Прво ће систем бити примијењен на одјељење за урбанизам, гдје ће физичка и правна лица предавати захтјеве, а неће морати да иду у Водовод, Комунално, Телеком, Електродистрибуцију већ ће то одрађивати радници Градске управе.

Имплементацијом пројекта, требало би да се направи што повољнија инвестициона клима, којом би се брже и једноставније долазило до нових радних мјеста.