latinica  ћирилица
08/03/2018 |  14:21 | Аутор: РТРС

Отровани британски шпијун и његова кћерка у стабилном стању

Бивши шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка, који су отровани нервним агенсом у Британији, сада су у стабилном, и даље без свјести и у критичном стању, преноси ББЦ.
Откривено чиме је отрован бивши руски шпијун - Фото: ТАНЈУГ
Откривено чиме је отрован бивши руски шпијунФото: ТАНЈУГ

Британска министарка унутрашњих послова Амбер Рад је поручила да ће Британија методично радити на утврђивању ко је извео напад нервним агенсом, а потом ће, како је најавила, предузети чврсту акцију, преноси Ројтерс. ", и у критичном, али стабилном стању", рекла је министарка у обраћању британском парламенту.

Бивши двоструки агент Сергеј Скрипаљ (66) и његова ћерка Јулија (33) нађени су у бесвјесном стању у недјељу на клупи у енглеском граду Солсберију и од тада се налазе у болници, у критичном стању.

Рад је данас потврдила да британски полицајац, који је био под дејством нервног агенса коришћеног у нападу на Скрипаља и његову ћерку, сада може да комуницира с људима, али да му је стање и даље озбиљно. Британска министарка је рекла и да се истрага о нападу фокусира на три локације - његову кућу, један кафић и један ресторан.

Одбила је да коментарише спекулације да би Русија могла стајати иза тог напада. Министарка није жељела да пружи више детаља о природи тог нервног агенса.

Скрипаљ је бивши пуковник руске војно-обавјештајне службе који је 2006. осуђен у Русији по оптужбама да се бавио шпијунажом у корист британске обавјештајне службе МИ6. Тада је осуђен на 13 година затвора, али је 2010. ослобођен у оквиру размене шпијуна са САД, након чега се склонио у Британију.

Руска безбедносна служба (ФСБ) тврдила је да је он почео да ради за британске тајне службе док је 1990-их служио у војсци и да им је преносио информације класификоване као државне тајне.

Извор: б92