latinica  ћирилица
08/03/2018 |  12:42 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Букурешт да помогне у постизању компромиса за Косово

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је у Букурешту да је замолио Румунију да ауторитетом и угледом помогне у проналажењу компромиса за Косово и Метохију, те нагласио да Београд даје све од себе да такво рјешење буде пронађено.
Александар Вучић у Румунији (Фото: Tanjug/Rompress) -
Александар Вучић у Румунији (Фото: Tanjug/Rompress)

- За нас је то велики проблем, али ћемо дати све од себе да пронађемо компромис - истакао је Вучић, напомињући да је за компромис неопходно да обје стране одустану од максималистичких захтјева.

Он је, на конференцији са румунским колегом Клаусом Јоханисом, рекао да је став Србије да не може да се догоди да једни добију све, а да други све изгубе, већ да је једино правично рјешење то да и једни и други буду помало незадовољни.

Вучић је нагласио да је захвалан Румунији што није признала самопроглашену независност Косова, те додао да је замолио Јоханиса, који има велики углед у свијету, за личну и подршку Румуније напорима Србије за проналажење компромиса.

Он је изразио наду да ће Румунија током предсједавања ЕУ у првој половини 2019. године задржати високо на листи приоритета чланство земаља западног Балкана и Србије, те захвалио Јоханису и румунском народу за подршку Србији на европском путу.

Вучић је истакао да Србију и Румунију везује традиционално пријатељство.

Он је навео да је на састанку било ријечи и о положају националних мањина и конкретним резултатима, појаснивши да се то тиче информисања на румунском језику, одјељења у школама на румунском и бољег времена одржавања наставе.

Вучића је, уз највише државне почасти, дочекао предсједник Румуније, након чега се уписао у Књигу почасних гостију.

Током једнодневне посјете Букурешту, Вучић ће имати одвојене сусрете са предсједником Сената Парламента Румуније Калином Попескуом Таричеануом, као и са предсједником Представничког дома Парламента Ливијуом Драгнеом.

Вучић ће се састати са премијером Румуније Вјориком Данћилом и положити вијенац на Споменик незнаном јунаку.

Извор: СРНА