latinica  ћирилица
08/03/2018 |  12:34 | Аутор: РТРС

Ђајић: Предложено лијечење Жупљанина у Србији или Српској

Тим љекара из Републике Српске, који је у фебруару у Хашком трибуналу прегледао Стојана Жупљанина, сачинио је званичан налаз о његовом здравственом стању у којем му се, због отежаног говора, предлаже логопедски третман на матерњем језику у Србији или Републици Српској, рекао је вршилац дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске Владо Ђајић.
Хашки трибунал - Фото: РТРС
Хашки трибуналФото: РТРС

"Због слабости руке и ноге било би добро да Жупљанин иде на физикални третман. Пошто је он у великом ризику од поновног можданог удара, предложили смо да даље издржавање казне буде близу неког већег клиничког центра, те могућност брзог транспорта до најближег неуролошког одјељења", навео је Ђајић.

Он је рекао да је налаз тима љекара из Републике Српске предао породици Стојана Жупљанина, која ће га доставити и његовим адвокатима. "Наш налаз је преведен на енглески језик и овјерен од судског тумача", додао је Ђајић.

Младен Жупљанин, син Стојана Жупљанина, рекао је Срни да је могуће очекивати да адвокати затраже привремено пуштање Жупљанина на слободу ради лијечења.

Тим љекара УКЦ-а Републике Српске, који је предводио Владо Ђајић, почетком фебруара прегледао је у Хашком трибуналу некадашње полицијске званичнике Српске Стојана Жупљанина и Мићу Станишића.

Ђајић је тада изјавио да Стојан Жупљанин и Мићо Станишић нису животно угрожени, иако имају озбиљних здравствених проблема, те навео да ће тим љекара УКЦ-а доставити Хашком трибуналу мишљење о начину лијечења и терапије.

Стојан Жупљанин је некадашњи начелник Центра службе безбједности у Бањалуци, а Мићо Станишић министар унутрашњих послова Републике Српске.

Суђење Жупљанину и Мићи Станишићу почело је 14. септембра 2009. године, а Претресно вијеће Хашког трибунала осудило их је крајем марта 2013. године на по 22 године затвора.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је 2016. године првостепену пресуду.

Извор: СРНА