latinica  ћирилица
08/03/2018 |  11:09 ⇒ 12:57 | Аутор: РТРС

Градишка: Изложба о одумирању села (ВИДЕО)

У Завичајном музеју Градишка отворена је изложба фотографија "Лекција" којом студент Академије умјетности у Бањалуци, Зоран Пилиповић, указује на све учесталију посљедицу бијеле куге - затварање школа у сеоским срединама.
Градишка - Одумирање села - изложба - Фото: РТРС
Градишка - Одумирање села - изложбаФото: РТРС

У посљедњих десет година у општини Градишка затворене су многе подручне школе. Студент камере, Зоран Пилиповић, на проблем одумирања села покушао је да укаже на умјетнички начин.

- Уз помоћ кловна указујем на овај проблем. Навикли смо да кловн забавља дјецу, али ово је специфична ситуација гдје он у потрази за насмијаним дјечијим лицима наилази на празне школске учионице - каже Пилиповић.

Драго Вејиновић, професор Академије умјетности Бањалука, каже да је аутор овом изложбом "одржао лекцију" о празним селима и пустошењу ових простора.

- Угашене су обично мале школе, гдје је било мање од петоро ђака, а школа са два или три ученика и није школа - рекао је министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић, који је присуствовао отварању изложбе.

Изложба "Лекција" прво је самостално представљање Зорана Пилиповића, студента треће године Академије умјетности Бањалука.