latinica  ћирилица
08/03/2018 |  08:26 | Аутор: РТРС

Берлин- Глухаковић с организаторима сајма туризма

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић разговараће данас са организаторима Међународног сајма туризма у Берлину и представницима туристичке привреде Њемачке.
Предраг Глухаковић - Међународни сајам туризма - Фото: СРНА
Предраг Глухаковић - Међународни сајам туризмаФото: СРНА

Министар Глухаковић и његов савјетник Александар Ђурић ће, у оквиру шесте привредне манифестације Дунавски салон, учествовати у међународној панел-дискусији о теми Култура и туризам у реализацији Дунавске стратегије.

Глухаковић је јуче истакао да је из године у годину примјетно повећање броја њемачких туриста у Српској, оцјењујући да је том позитивном тренду допринијело и досадашње учешће Српске на овом сајму туризма у Берлину.

Он је нагласио да је ово учешће важно, јер је берлински сајам најзначајнија туристичка манифестација и берза у свијету на којој Српска жели да покаже ко је и шта туристички има да понуди.

На овом сајму су, у оквиру туристичке понуде Српске, представљене дестинације активног одмора, попут националних паркова и планина, кратке градске туре са обиласцима културно-историјских знаменитости, понуда манифестационог туризма, односно фестивала за младе који се одржавају љети, те други туристички садржаји који се сматрају потенцијално занимљивим иностраним туристима, саопштено је из ресорног министарства.

Штанд, на коме је представљена туристичка понуда Српске, посјетиле су и делегације земаља из окружења, те представници највеће свјетске туроператорске компаније "Томас Кук", са којима је министар Глухаковић разговарао о могућностима сарадње и заједничким пројектима у наредном периоду.

Према подацима Туристичке организације Републике Српске, туристи из Њемачке налазе се у самом врху по броју гостију који посјећују дестинације Српске, а прошле године остварили су 16 одсто већи број долазака и 13 осто већи број ноћења у односу на 2016. годину.

Сајам у Берлин, који је отворен јуче и траје до недјеље, 11. марта, једна је од најзначајнијих међународних сајамских манифестација из области туризма, која за стручну и пословну јавност представља важан извор информација о трендовима у овој области.

Извор: СРНА