latinica  ћирилица
03/03/2018 |  13:48 ⇒ 13:52 | Аутор: РТРС

На хладноћи пријети гангрена

Пад спољне температуре, поред срчаних болесника лоше подносе и пацијенти са сужењима и запушењима артерија ногу и руку.
Крвни судови - Фото: Screenshot
Крвни судовиФото: Screenshot

Стезање крвних судова усљед хладноће погоршава већ ионако отежану исхрану ткива и допремање кисеоника у стопала или шаке. Стезање крвних судова услед хладноће погоршава већ ионако отежану исхрану ткива и допремање кисеоника у стопала или шаке, па су тегобе попут бола, хладноће и промене боје коже, отежана покретљивост постају још израженије, а могућност појаве гангрене већа.

- На хладноћу је нарочито осетљива једна специјална група обољелих, који пате од Рејноовог феномена - каже др Драгица Степић, специјалиста опште хирургије у "Еуромедику". - Они често тегобе имају већ од ране јесени.

Иначе, Рејноов феномен је стање у коме ниска температура, али и стрес и јаке емоције, изазивају снажно и дуготрајно грчење малих артерија, што блокира проток крви у прстима шака и стопала, ушним шкољкама, носу и другим периферним дијеловима тијела. Због тога на овим дијеловима при излагању хладноћи долази до изразитог бледила или помодрења коже, као и до појаве бола.

- Приликом загријевања, када уђу у затворену просторију, кожа постаје изражено црвена уз осјећај појаве пецкања и бола - објашњава наша саговорница. - Усљед овог процеса на врховима прстију може да се развије и гангрена, срећом, доста ријетко.

Било да је ријеч о Рејноовом феномену или другим врстама васкуларних болести, докторка Драгица Степић каже да обољели од крвних судова ногу и руку треба да буду посебно опрезни у хладнијем периоду године. Потребно је да добро утопљавају своја стопала вуненим чарапама, топлом и удобном обућом која не стеже, а шаке вуненим рукавицама. Уколико већ излазе на хладноћу, савјетује се да се не задржавају дуго и да се крећу, а да избјегавају стајање на хладном. Пушење, кофеин, вибрације и механички притисак погоршавају болест и "нападе" исхемије чине тежим.

Извор: Новости