latinica  ћирилица
02/03/2018 |  21:29 | Аутор: РТРС

Шта је здравије- свињска маст или путер?

Посљедњих деценија, истраживања су конзумирање свињске масти, односно незасићених масноћа, најчешче повезивала са срчаним обољањима. Новија, међутим, сугеришу да су незасићене масти, заправо, добре за зравље.
Свињска маст - Фото: илустрација
Свињска мастФото: илустрација

Британска нутриционисткиња Џо Траверс истиче да свињска маст садржи такозване "добре" мононезасићене масноће, које су раније сматране штетнима. Она сматра да би ове масноће могле да буду здравије од путера.

- Свињска маст садржи веома много мононезасићених масноћа, које су веома здраве за срце - каже она.

- То су масноће које су нам потребне у исхрани и које су значајније од путера. Зато, нема ништа погрешно у употреби свињске масти у исхрани - додаје.

Чиста свињска маст не садржи транс масти, што се за већину осталих масноћа које можемо наћи у продавницама не може рећи. Упркос чињеници да се овакве тврдње о свињској маст све чешће могу чути, званичне здравствене службе у Великој Британији радије препоручују "здравије" алтернативе, пише Индипендент.

Те пепоруке се углавном заснивају на избацивању намирница које садрже засићене масти из употребе и конузмирању намирница које садрже незасићене масти, али у мањим количинама.

- И путер и свињска маст садрже висок проценат масноћа. Разлика између њих је у томе што се свињска маст састоји од 50 одсто мононезасићених масноћа, којих у путеру има око 32 одсто. Дакле, организам добија нешто више есенцијалних масноћа из свињске масти, али ако ипак уживате у путеру - само изволите - сматра нутрициониста Рианон Ламберт.

Он, ипак, истиче да, када су масноће и питању, треба мислити на величину порција и њихову енергетску вриједност.

Извор: Б92