latinica  ћирилица
28/02/2018 |  19:16 ⇒ 19:20 | Аутор: РТРС

Сваком је повремено потребан предах, "прикочите мало"

Психолог др Шери Бентон објаснила је да постоји важна разлика између депресије и "сагоријевања" на послу, и да они који пате због другог проблема често имају потешкоће које, због одсуства дијагнозе, не третирају ни на који начин.

Она је подвукла да је "сагоријевање" проблем са којим се сусреће велики проценат запослених, и да његови симптоми подсјећају на депресију, али и друге поремећаје.

- Када концентрација опада, када не можете да се фокусирате и сваки задатак вам се чини тежим од претходног, долази до "сагоријевања". Оно утиче на читав систем размишљања и памћења, и тјера га да ради у том префорсираном стању током дужег временског периода. Уколико не постоји равнотежа између посла и остатка живота, "сагоријевање" ће довести до тога да постанете мање способни и ефикасни - објаснила је она.

Открила је и пет ствари које могу да изазову "сагоријевање" код особа које су под стресом због посла.

Перфекционизам

Претјерани труд да све буде савршено, обично доноси само фрустрацију када из објективних разлога све не може да буде савршено. То разочарање, и стрес због ствари на које не можемо да утичемо, значајно подижу ниво стреса и могу довести до "сагоријевања".

Премореност и несаница

Поремећаји у распореду спавања један су од знакова да вам је потребан предах. Докторка Бентон истиче да би обављање и завршавање неке активности требало да нам донесе осјећај поноса и "награде". Уколико примијетите да се због посла осјећате испијено, да често не можете да заспите, припазите и потрудите се да довољно спавате, јер ће умор лоше утицати на читав организам.

Одсуство подршке

Уколико на вашем радном мјесту не постоји добар менаџмент који би распоредио задужења, или особље које би требало да вам пружи подршку у обављању ваших дужности, постоји ризик да "сагорите". Кључно је да знате да распоредите своје обавезе или их делегирате, јер "радохоличари", на дуге стазе, себи чине више штете него користи.

Равнодушност

Најбоље се осјећамо на пословима који нам дају осјећај сврхе, због којих се осјећамо поносно. Уколико сте према свом послу равнодушни, односно он вас не испуњава јер не заступа вриједности које сматрате важним, лакше ћете "сагорити" јер ће вам се чинити да је све што (толико) радите - узалуд.

Рад, рад и само рад!

Вријеме за предах, вријеме проведено са пријатељима и породицом или креативни хоби који нема никакве везе са вашим "матичним" послом, изузетно су важни за баланс вашег пословног живота. Свака особа мора имати најмање један, а пожељно је и више, "извора благостања".

Извор: Мондо