latinica  ћирилица
25/02/2018 |  16:15 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

Алумина: Изградња станице за гориво будућности, компримовани гас, у завршној фази (ВИДЕО)

Веома успјешну, прошлу пословну годину, зворничка "Алумина" крунисала је изградњом Станице за природни компримовани гас. Из Зворника би ускоро требало да почне и дистрибуција овог гаса, који се сматра најчистијим горивом - енергетским горивом будућности које се у развијеном свијету све више користи.
Алумина, станица за компримовани гас - Фото: РТРС
Алумина, станица за компримовани гасФото: РТРС

Зворничка "Алумина" наручила је 12 цистерни за транспорт компримованог гаса, након чега ће кренути у његову дистрибуцију са своје станице која се налази у кругу фабрике, а чија је изградња у завршној фази.

Милорад Мотика, предсједник Управног одбора компаније "Алумина" истиче да ће ово предузеће већ у првој фази за дистрибуцију имати минимално два милиона кубика компримованог гаса.

"Сви они који су заинтересовани, у првом реду Рафинерија нафте Брод и Рафинерија уља Модрича и сви они који имају потребе за гасом, моћи ће га овдје добијати", наглашава Мотика.

Природни компримовани гас има најмањи коефицијент емисије угљен-диоксида по јединици ослобођене енергије, а компанија посједује и два уређаја за декомпресију која су спремни позајмити највећим купцима који већ имају прикључак.

Ово енергетско гориво има вишенамјенску употребу и најбољи је начин за рјешење загађења у великим постројењима.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић истиче да је ресорно министарство Конвенцијом о климатским промјенама преузело обавезу да смањи ефекте стаклене баште, који би кориштењем овог енергента били сведени на минимум.

Да се ради о гориву будућности свједочи и податак да је Европска унија за изградњу пунионице за ово гориво издвојила више од 150 милиона евра.