latinica  ћирилица
25/02/2018 |  15:34 | Аутор: РТРС

Пиће које штити зубе од пропадања и болести десни

Црном вину досад се приписивао низ добрих дејстава на здравље, од јачања рада срца до снижавања ризика од шећерне болести, а ново истраживање сугерише да садржи материје које могу помоћи у борби против пропадања зуба и болести десни.
Црно вино - Фото: РТРС
Црно виноФото: РТРС

Научници су открили да састојак вина познат као полифенол помаже у борби против штетних бактерија у усној шупљини, преноси Би-Би-Си.

Али стручњаци упозоравају да то не значи да се црно вино мора пити у већим количинама.

Ранија истраживања сугерисала су да су здравствене користи од полифенола повезане с тиме да се ради о антиоксидансима који штите тело од штетних слободних радикала, а новија истраживања показују да полифеноли могу оснажити здравље дјелујући у сарадњи с 'добрим' бактеријама у пробави.

У оквиру истраживања чији су резултати објављени у часопису Journal of Agriculture and Food Chemistry научници су проучавали могу ли полифеноли из вина користити здрављу усне дупље.

Научници су упоређивали дејство два полифенола из црног вина у односу на сјеменке грожђа и екстракт црног вина, и на бактерије које се залијепе за зубе и десни и изазивају наслаге на зубима, каријес и болести десни.

Утврдили су да полифеноли из вина смањују способност бактерија да се прилијепе.

У комбинацији са Streptococcusom dentisani - за који се вјерује да је орални пробиотик који стимулиша раст добрих бактерија, полифеноли су били чак и бољи у блокирању патогених бактерија.

То би откриће могло водити у нове могућности денталног лијечења.

Научници признају да је ограничење њиховог истраживања то да је спроведено изван људског тијела на ћелијама које су симулирале ткиво десни.

Они такође напомињу да метаболити који се стварају пробавом полифенола, која почиње већ у усној дупљи могу бити одговорни за неке учинке уочене студијом.

Стручњаци упозоравају да конзумирање већих количина црног вина међу осталим оштећује зубну глеђ.

Извор: Агенције