latinica  ћирилица
25/02/2018 |  15:18 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Завршене Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу

Свечаном церемонијом затварања данас су завршене Зимске олимпијске игре у Пјонгчангу.
Збогом Пјонгчангу - Фото: Getty Images
Збогом ПјонгчангуФото: Getty Images

На почетку церемоније на Олимпијском стадиону у Пјонгчангу виђена је кратка представа на леду уз ватромет, бројни клизачи обликовали су на леду пет олимпијских прстенова, а затим је изведена химна Јужне Кореје.

Послије тога наступио је 15-годишњи тинејџер, рок звијезда, који је извео неколико нумера на електричној гитари. Спортисти су затим у дефилеу весело машући заставама својих земаља, играјући уз музику и правећи селфије изашли на сцену.

Више од 200 дронова направило је на небу изнад Олимпијског стадиона маскоту Игара белог тигра, заштитника народа, а затим и велико срце симбол љубави и пријатељства.

Током церемоније додјељне су медаље такимчаркама посљедње дисциплине на Играма, у крос кантрију на 30 километара масовним стартом. Златну медаљу освојила је најуспјешнија такмичарка у историји зимских игара 37-годишња Марит Бјорген. Она је освојила укупно 15 олимпијских медаља, од којих осам златних.

Кристи Паркакоски из Финске додељена је сребрна медаља, а бронза Швеђанки Стини Нилсон.

Такође додељено је и злато Финцу Иву Нисканену, пошто је био најбољи у крос кантрију на 50 километара класичним стилом. Сребрну и бронзану медаљу освојили су такмичари из Русије Александар Болшунов и Андреј Ларков.

Послије музичког програма градоначелник Пјонгчанга је заједно са предсједником МОК Томасом Бахом предао олимпијску заставу градоначелнику Пекинга, домаћина Зимских олимпијских игара 2022. године, а затим је интонирана химна Кине. Изведена је презентација наредног домаћина Игара, тачка 24 студента на ролерима уз светлосне ефекте и панде "Видимо се у Пекингу".

Предсједник МОК Томас Бах прогласио је затим Зимске олимпијске игре затвореним, а поред њега стајали су бројни истакнути спортисти из Пјонгчанга, међу којима америчка скијашица Линдзи Вон, француски биатлонац Мартин Фуркад, као и крос кантри скијаш Пита Тауфатофуа из Тонга, који се поново појавио у народној ношњи.

"Ове Игре су увеле неке нове дисциплине и нове генерације. Дигитална технологија је омогућила да више људи у разним земљама на много начина гледа зимске спортове. Рекордан број националних Олимпијских комитета смо довели да се заједно такмиче и због тога могу да кажем да су Игре у Пјонгчангу игре новог хоризонта", рекао је Бах.

"Ми свима нудимо нашу руку, да удружимо снаге у овој вјери у будућности", додао је предсједник МОК-а.

Он је рекао да су спортисти најбољи амбасадори олимпијског покрета и захвалио им на фер плеју и такмичарском духу.

Збогом Пјонгчангу

Извор: Независне новине